شیراز تحلیل – ساکنان بافت تاریخی در اثر بی توجهی و تغییر کاربری به حاشیه ها رانده شدهاند
در ماههای پایانی سال ۱۴۰۱ خبرهایی مبنی بر تخریب بافت تاریخی شیراز به بهانه گسترش صحن بقاع متبرکه شنیده شد. از این رو تیم ملک تحلیل در محله لب آب شیراز به این موضوع پرداخت. پس از پرس و جو از افراد مختلف و طی مسیری با کوچه های پیج در پیج بافت؛ بالاخره به مشاور املاکی رسیدیم که حدود ۵۰ سال در این منطقه فعال است. این املاکی با مدیریت آقای حقنگر که جمعی از ساکنین و افراد قدیمی محله نیز در آن جا حاضر بوده و در مصاحبه با ما مشارکت داشتند.
ساکنان منطقه معتقد بودند اولین محلی که در شیراز لوله کشی آب داشت محله لب آب بوده اما الان متاسفانه آب ندارد. همچنین آن ها میگفتند قطعی های آب و برق در این محله دلیلی بر این است که ساکنین هرچه زود تر اینجا را ترک کنند. یکی از آنها میگوید:«آخه مگه بین الحرمین چقدر باید وسیع تر بشه که این همه بافت تاریخی باید خراب شه؟ تکلیف مردمی که در اینجا زندگی می کنن چی میشه؟»
ساکنین محله لب آب در ادامه میافزاید: قیمتی که شهرداری برای املاک این محله گذاشته است حدود متری ۸ میلیون است. آنها میگویند«ولی ما با این قیمت که خونه هامون را بدیم هیچ جای این شهر نه زمین و نه خونه نمی تونیم بخریم.» به اعتقاد ساکنان بافت تاریخی شیراز از طرفی هم وقتی این املاک به بین الحرمین و بقاع متبرکه وصل شود چنانچه کسی بخواهد در این محل یک متر و یک طبقه قبر بخرد حداقل ۱۸۰ میلیون قیمت دارد یا حتی اگر بخواهند ملک ها را تبدیل به مجتمع های تجاری کنند و بفروشند قیمتی بسیار گزاف خواهد داشت که با قیمت تعیین شده برای خانه های ما هیچ همخوانی ندارد.
افرادی که میخواهند اینجا منزلی را رهن و اجاره کنند حداقل قیمت ۳۰ میلیون رهن با ۲.۵ میلیون اجاره است، آن هم نه خانه ای که مردم تصور می کنند؛ بلکه فقط درحد یک اتاق برای داشتن سرپناه موقت. از طرفی این محله از قدیم خانه هایی به وسعت ۱۵۰۰ متری داشته است. منتها پس از گذشت زمان و بحث انحصار و ورثه این خانه ها تبدیل به منازل ۲۰-۳۰ متری و متراژهای پایین شده است. رهن املاک این منطقه قیمتی بین ۲۰۰ الی ۵۰۰ میلیون است.
در پایان افراد و خانواده های بزرگی همچون سیف القلم، سادات شریفی و حتی مسئولان شهری بسیاری در این محله متولد و رشد و پیشرفت کردند، اما شهرداری ها، مسئولان و سازمان میراث فرهنگی کمترین لطف را نسبت به این محله داشته اند که این کم لطفی ها منجر به تبدیل خانه های تاریخی به جولانگاه معتادان و افراد نامناسب شده است. خانه هایی در این محله بودند که قدمت داشتند و میراثی بودند مثل کتیبه، درها، تکه سنگ های قیمتی که متاسفانه پس از مشخص شدن ارزش آنها شبانه دزدیده می شد. از طرفی هم افراد غیر بومی به این منطقه هجوم آوردند و با خرید املاک و تبدیل آن ها به مجتمع های تجاری، ساکنین منطقه را به حاشیه ها راندند.











خبرنگار حوزه املاک سایت خبری شیراز تحلیل – علی فتوت