شیراز تحلیل – حافظیه باید محل برگزاری رویدادهای اصیل و مردمی باشد
در عرصه فرهنگی و در مواجهه با مردم، ذائقه سازی بسیار مهم است. باید ببینیم تاثیر نهایی اقدامات فرهنگی در احوالات مردم چه بوده و چه تعبیری در فرهنگ جامعه ایجاد کرده است.همه ما میدانیم که هیچ فرهنگی بدون حمایت و هدایت پیش روی و پیشرفت نخواهد داشت.
استاندار فارس به گفتگوی صمیمی و اختصاصی با پایگاه خبری شیراز تحلیل پرداخت و به پرسش هایی پیرامون برجسته شدن ماجرای حافظیه و بحث گردشگری که در پی آن برخی اقدامات منجر به حاشیه سازی برای استان شد پاسخ داد و همچنین دیدگاه های خود در مباحث فرهنگی را مطرح کرد.
ضمن سپاس از فرصتی که دکتر محمدهادی ایمانیه برای پاسخگویی به سوالات گروه رسانهای شیراز تحلیل اختصاص داد شرح تفصیلی این گفتگو را در ادامه میخوانیم
1)داستان حافظیه چه بود؟ ما احساس میکنیم پس از نوروز پر مسافر یک اتفاق شبیه به توطئه در سطح ملی، گردشگری فارس را تهدید میکند. آیا بهتر نبود امر پسندیده خواستگاری برای ازدواج را به گونهای دیگر مدیریت میکردید تا علاوه بر رفع مشکلات مدنظر شما امر ازدواج را ترویج میدادید؟ مثلاً اینها را دعوت می کردید چادر و قرآن هدیه میدادید مراسم عقد ساده و زیبایی برای این دو جوان میگرفتید فارس هم انگشت نما نمیشد؟
می دانید که مقوله فرهنگ، دیربازده است و صبوری میخواهد؛ همه ما باید تابع قانون باشیم. اینکه قانون اساسی، تفکیک قوا را اصل قرار داده است، اساس ماجراست لذا موضوع حافظیه نیز ارتباطی با استاندار نداشت یک شعبه بازپرسی به عنوان نماینده مدعی العموم به موضوع ورود کرده بود این قانون کشور است و همه ما باید تابع باشیم. حتی در همان دستگاه قضائی نیز قضات دارای استقلال در رأی و تصمیم هستند و رئیسکل دادگستری فارس نیز نمیتواند در رأی و تصمیم یک قاضی اِعمال نظر نماید. البته همه اینها از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است که نهاد قدرت، تقسیم شده تا از استبداد فردی یا گروهی پیشگیری شود.
2)با کم شدن ساعت حافظیه آن هم در زمان مناسب از نظر گرمای تابستان بسیاری از مشاغل این محور دچار مشکل شده بودند آیا فکر می کنید برخوردهای سلبی جوابگو هست؟
این کاهش ساعت با مجوز استاندار نبوده است؛ البته به محض اطلاع بنده، دستور افزایش و برگشت به وضعیت قبل را دادم.
ماندن مدیریت کردن وحل مسئله بهترین راه است
3)گفته شده حدود 10 مدیر اماکن گردشگری از ترس آنچه برای مدیر حافظیه رخ داده قصد استعفا دارند آیا به وجود آمدن این فضا برای گردشگری مناسب است؟
مدیریتِ هر مجموعه ای نیازمند مدیران باتجربه و توانمند است. اگرچه این مطلب بیشتر به شایعه میماند اما مدیر، وظیفه اش مدیریتِ زمان و مکان است و استعفا، زمانی ضرورت پیدا میکند که یک مدیر برای خودش حجت باشد که توان اداره امور را ندارد. لذا ایستادن، مدیریت کردن و حلّ مسأله همیشه راه بهتری خواهد بود.
4)گفته شده در شورای تأمین تصمیم گرفته شده حافظیه تعطیل شود؟ چوان میراث نیرو و بودجه برای نور تهاجمی و کنترل محیط نداشته این درست است؟
اساساً در شورای تأمین استان چنین دستور کاری مطرح نشده است.
حافظیه باید مکانی برای برگزاری رویدادهای فرهنگی اصیل باشد
5)آیا حافظیه بیشتر از نور به اصطلاح وحشی و نیروی انسانی بازدارنده به رویدادهای فرهنگی نیاز ندارد؟
با شما موافقم؛ حافظیه جزء بناها و مفاخر ملی و میراث ادبیِ کشور است و میبایست مکانی برای برگزاری رویدادهای فرهنگی اصیل باشد. قطعاً متولیان امر وظیفه دارند بر کیفیت رویدادهای فرهنگی منطبق با فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی نظارت نموده و در مردمی نمودن آن اهتمام نمایند.
متولیان فرهنگی اقدامات سلبی را به حداقل برسانند
6)آیا نمیشود با این همه بودجه فرهنگی در این شهر اقدامات لطیفت ر از بگیر و ببند و تعطیلی و تهدید انجام داد و مردم و توریست ها را جذب کرد؟
اتفاقاً مطالبه استاندار از متولیان فرهنگ که تعدادشان کم هم نیست، مکرراً همین است که با یکدیگر هم افزایی و هم اندیشی نمایند و به نحوی مدیریت نمایند که اقدامات سلبی به حداقل خود برسد. از طرف دیگر، ایجاد بستر ایمن و جذاب توأم با احترام برای گردشگران از اهمیت به سزایی برخوردار است که فارس باید از این منظر در قله باشد. البته اقدامات خوبی تاکنون صورت گرفته لکن اداره کل میراث فرهنگی به عنوان دستگاه تخصصی و همچنین معاونت هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری به عنوان ناظر میبایست تا رسیدن به نقطه مطلوب، تلاش نمایند.
فرهنگ و هنر زمینه ساز تحول در جامعه
7)آقای استاندار شما خود از نخبگان دانشگاهی این استان هستید. به میزانی که نخبگان در جامعه ضعیف شوند، چه نخبگان دانشگاهب چه نخبگان سیاسی و اقتصادی و به کنار روند رفتار پوپولیستی رشد میکند و نتیجه میشود اینکه جامعه به جای رفتن به سمت حل مسائل خود به سمت جامعه تودهوار و مخالفت کثرتگرایی می رود که تنها و تنها خودشان را نماینده مردم بدانند. فضایی که در استان ایجاد شده عدهای خودشان را منجی و تنها نماینده حل مسأله معرفی میکنند.فضا به گونه ای شده که میخواهند گردشگری استان را نابود کنند. (بالاترین ظرفیت استان!!) حاشیه درست میکنند و استنادشون داستانهایی مثل حافظیه هست. آیا نباید با این جریان در استان مبارزه کرد؟
تأکید میکنم که اساتید حوزه و دانشگاه، فرهیختگان علمی و فرهنگی و به طور کلی صاحبانِ نظر و ایده در عرصه فرهنگ و هنر میبایست هم اندیشی کنند و حاصل هم اندیشی ها به ارکان تصمیم ساز و تصمیم گیر نظیر شورای فرهنگ عمومی و سایر کارگروهها و شوراهایی که متشکل از مدیران کلان – چه در سطح ملی و چه استانی – در مقوله فرهنگ و هنر و اجتماع میخواهند تصمیمی بگیرند، انتقال یابد اینگونه خواهد بود که فرهنگ و هنر ریشه دار و اصیل ما در استان فارس، دچار حاشیه نخواهد شد و با استحکام جامعه را در مسیر اعتلاء راهبری میکند. به نظر میرسد دستگاه های متولی فرهنگ، دانشگاه ها، اساتید هنر و تجربه و حوزه های علمیه بیش از پیش میبایست به این گردهمایی های منظم و پرتکرار، اهتمام داشته باشند.
خبرنگار/نگارحاجی احمدی