شیراز تحلیل – وابستگی و ادامه ساختارهای درهم تنیده و اشتباه گذشته عامل خطر آفرینی مدیریت شهری است.
نظارت خود بر عملکرد شهرداری را در دو سال طی شده از عمر شورا چگونه ارزیابی می کنید؟ این سوالی بود که در واپسین روزهای دومین سال از عمر شورای ششم شهر از افسانه خواست خدایی عضو شورای شهر پرسیده ایم؛
افسانه خواست خدایی در گفتگوی اختصاصی با شیراز تحلیل در پاسخ به این سوال چنین گفت : از بدو ورودم در شورای شهر دوره ششم سوگند یاد کردم که همواره زبان گویای احقاق حق مردم باشم که به فضل الهی تاکنون بر عهدم پایبند بودم و در این راستا برای پیگیری حقوق شهروندان شهرم تلاش نموده و ایستادگی مینمایم ، چرا که در برهه ی زمانی در این مسیر سخت حتی آبرویم برای حفظ جان شهروندان در معرض مخاطره قرار گرفت.
وی افزود به نظر بنده مهمترین وظیفه و تکلیف اعضای شورا نظارت قانونی و دائم بر عملکرد شهرداری است و بی شک در این مسیر تصویب مصوباتی که نیاز جامعه به آن سوق پیدا میکند و مدل های جدید شیوه های مدیریتی نوین را برای این شهر باید درنظر گرفت و در نهایت درکنار نظارت بر عملکرد خود در حوزه های اجرای خدمات به مردم طرح ها و سیاست گذاری های جدید را به وجود آورد.به گفته او شورای ششم حداقل در یک سال اخیر بیش از سال اول تمرکز خود را به روی نظارت بر اجرای صحیح مصوبات شورا و قوانین بالاستی گذاشته است.
این عضو شورا معتقد است نظارت شورای شهر بر شهرداری نظارتی دموکراتی و مردمی است و شورای اسلامی شهردر جایگاه نظارتی ، ارائه گزارش به مردم و نظارت آنچه که بر شهرداری صورت می گیرد جایگاه مهمی دارند.
به گفته او امروز نیاز اصلی مدیریت شهری نظارت مستمر ، پیگیری روند صحیح اجرای مصوبات و همچنین شفافیت در اجرای عملکرد مدیران در راستای صیانت از حقوق مردم می باشد.
او به اهمیت موضوع اصلاح ساختارها در شهرداری اشاره کرد و گفت: شورا یک نهاد اجرایی نیست بلکه یک نهاد نظارتی است ، وی افزود در شهرداری نیاز به اصلاح ساختارها در بسیاری از مسائل وجود دارد و معتقدم برخی ساختارها از گذشته شکل گرفته که از ابتدا دچار اشکال بوده لذا این طبیعی است که از بستر آن ساختار اشتباه ، فساد رخ دهد.
شورا می بایست در ادامه عمر خود در این دوره بحث نظارت و شفافیت ساختارها را تقویت نماید.
خواست خدایی انقلاب تحول به معنی تحولات مطلوب بر اساس نیاز شهر، مبارزه با فساد و تحول در فساد ستیزی ، پرورش نیروهای متخصص و انقلابی در بدنه شهرداری و تحول در عملکرد شهری در سایه تاکیدات و حساسیت های شورای اسلامی این دوره بوده است باید گفت در این راستا تلاش های بسیاری کرده ایم حتی اگر به مطلوب دست نیافتیم اما از تلاش دست نکشیده ایم.
از نظر شما چه عواملی باعث خطر آفرینی برای مدیریت شهری می شود؟
به عقیده من وابستگی و ادامه ساختارهای درهم تنیده و اشتباه گذشته ممکن است بیشترین خطر آفرینی را داشته باشد که منجر به گره افتادن در کارهای مردم شود.
او در این زمینه تاکید داشت که اصلاح ساختارهای غلط مربوط به گذشته باید درست شود
و این اصلاح ساختار ها باید درچارچوب قانون باشد تا علاوه بر اینکه موجب تسریع در کار مردم می شود مهم ترین و بهترین خدمات را نیز ارائه دهد.
به گفته وی مثلا نباید در ارائه خدمات فرهنگی شهر کارهایی انجام داد که تنها در ظاهر فرهنگی باشد باید کارهای عمیق تری انجام داد و نباید در اجرای برنامه های فرهنگی تنها به مناسبت ها اکتفا کرد و صرفا فعالیت های ویترینی انجام داد.
سرکار خانم خواست خدایی همیشه گفته شده که خدمت گذاری به مردم هدف اصلی می باشد چرا اتفاقات و جریان های سیاسی را به زندگی مردم منتقل می کنند مگر نه اینکه نباید شهر دست آویز جریان های سیاسی باشد؟
در خصوص این سوال باید بگویم همه مدیران استان و شهر اگر از انها پرسیده شود می گویند نباید موضوع سیاسی را با خدمت گذاری قاطی کرد!
او با بیان اینکه یک کنشگری صحیح سیاسی داریم و یک دخالت دادن موضوعات سیاسی در خدمت گذاری که این دو کاملا متفاوت است. وی ادامه داد: در برخی موضوعات می بایست منافع مردم و مصلحت شهر را در نظر گرفت اما نه به آن معنی که در عرصه خدمت به مردم منافع مردم را دستخوش امیال شخصی و سلایق سیاسی کرد.
اینکه کاری و فعالیتی خاص را باید انجام داد اما بخاطر موضوعات سیاسی از انجام آن جلوگیری شود بسیار اشتباه است و متاسفانه عده ای دچار این اشتباه می شوند و مدیریت شهری نیز از این قاعده مستثنا نمی باشند.
این عضو شورا تاکید کرد که در جایگاه نمایندگی مردم این شهر لباس مطالبه گری واقعی بر اساس واقعیت ها و آرمان های جامعه ابتدا از خود و سپس از سایر مسئولین را بر تن کرده است.
او تاکید داشت از کارها و حرف های نمایشی باید برحذر بود کارهای واقعی و جدی مسئولان باید به قصد و نیت خدمتگزاری به مردم انجام شود و بی شک خداوند نیز به آن برکت خواهد داد و این در راس منویات و توصیه های مقام معظم رهبری به مسئولان بوده است.
موضوع حائز اهمیت برای من و شورا در نیمه دوم عمر آن این است که هرچه بیشتر به سمت اتحاد رفته و همه اعضا و مدیران با اتحاد و همدلی بیشتر مسائل و موضوعات مربوط به شهر را به جایگاه واقعی خود برسانیم.
او ادامه داد امروز قطعا برای منافع مردم بایدهمدلی و اتحاد وجود داشته باشد چرا که شورا یک پست مدیریتی خاص نیست شورا با اتحاد و جمع بودن دغدغه اعضا در موضوعات اصل شورایی خود را حفظ می کند بنابراین باید اتحاد جمعی را حفظ کرد و برای یک شورای متحد، از منافع شخصی خودمان بگذریم.
خواست خدایی به موضوع اختلاف سلیقه در شورا اشاره کرد و گفت گرچه این امر در همه شوراها طبیعی است اما نباید اختلاف سلیقه ها منجر به اختلاف بین اعضا و یا سایر موضوعاتی شود که به مردم و شهروندان لطمه وارد کند وی افزود از نظر من اعضای شورای ششم از قوی ترین افراد موثر این شهر می باشند که با تخصص های مختلف در کنار هم قرار گرفته اند مجدد تاکید می کنم که تنها راه خدمتگزاری بهتر و صحیح تر به مردم اتحاد هر چه بیشتر در موضوعات و پیگیری مسائل شهر است.
نظر شما در مورد اینکه رسانه ای مطلبی را بیان می کند و مسئولین به جای آنکه روشنگری نمایند رسانه را تهدید می کنند چیست آیا کار درستی است؟
خیر به هیچ وجه چنین برخوردهایی را نمی پسندم، معتقدم اگر رسانه ای صادقانه برای احقاق حقوق مردم و مطالبه گری از مسئولان موضوعی را پیگیری نماید بی شک در خط مقدم خدمتگزاری به مردم قرار گرفته است ، وی افزود رسانه ها تشریح کننده عملکرد مدیران و نمایندگان و بی شک صادق ترین پل ارتباطی بین ما و مردم اند، لذا انتقال دهنده عملکرد خوب و بد و حتی اشتباهات و تقصیرات ما به مردم هستند همان مردمی که روزی ما را در این جایگاه نهادند.
اگر سوگند یاد کرده ایم برای مردم خدمت کنیم صرفا نباید دنبال تعریف و تمجید بود،و در این مسیر اگر دچار اشتباهی شده ایم و مردم یا رسانه ها یادآور شدند باید سعی در اصلاح امورات در راستای منافع مردم داشت، لذا حتی در این مسیر اگر اشتباهی نیز رخ دهد باید تبیین و روشنگری نمود.
تفاوت عقاید نباید زمینه ای را برای فضایی ایجاد کنند که رسانه ها ناچار شوند به مردم آگاهی جعلی دهند و خودشان نباشد و بخواهد اطلاعات غلط از آنچه که در فضای اجتماع است را بدهد و مردم به اشتباه بیافتند.
به عنوان یک مطالبه گر در احقاق حقوق مردم و وکیل آنهآ در پارلمان محلی ازاین مطلب دفاع می نمایم و تاکیید میکنم رسانه ها باید فضای سالم و بحق مطالبه گری داشته باشد چرا که رسانه نقش چشمگیری در رساندن مطالبات و نیازهای یک جامعه بر مسئولین و همین طور رسانایی و منعکس کننده اقدامات صورت گرفته بر مردم هستند وی افزود، معتقدم در کنار این موازنه شکیل اصحاب رسانه سکان دار اشاعه اصول و فرهنگ مطالبه گری نقد سازنده و منصفانه در این مسیر هستند.
او معتقد است فضای مطالبه گری صحیح ،عاقلانه و البته اخلاقی هرگز نه بد است نه اشتباه است و مدیری که زیر بار مطالبه گردی نرود و آن را محکوم نماید از دیدگاه مردم خود به خود محکوم می شود چرا که بهترین قضاوت کننده در عملکرد همه مسئولان بعد از خداوند، مردم هستند و نباید آگاهی جعلی را به مردم داد.
خبرنگار/نگارحاجی احمدی