شیراز تحلیل – 6 خط انتقال آب از خلیج فارس به کرمان،یزد،خراسان و فارس در حال اجرا است
گروه خبری شیراز تحلیل در راستای موضوع انتقال آب خلیج فارس به استان فارس و آخرین وضعیت این پروژه با جعفر قادری نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی به گفتگو نشست.
آقای قادری در ارتباط با انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس،مدتی پیش نشستی برگزار کرده بودید و شما پیش از این پیگیری هایی انجام داده بودید توضیح دهید در این باره چه نتیجهای حاصل شد و با توجه به این که در سفر وزیر صمت به اصفهان مساله ی انتقال آب به اصفهان قطعی شده است است، آیا طرحی که شما در نظر داشته اید برای انتقال آب در حال اجراست و چند درصد اجرا شده است؟
ابتدا باید توضیح بدهم که 6 خط برای انتقال آب از خلیج فارس در حال اجراست که دو خط به کرمان و یزد، یک خط به خراسان و یک خط به فارس و یکی هم به اصفهان است. خط انتقال آب به اصفهان فعلا تنها تا یزد به بهرهبرداری رسیده است و انتقال آب از خلیج فارس به استان اصفهان که توسط سرمایه دار استانفارسی در حال انجام است و خطی از پارسیان به سمت لامرد و اوز ، جهرم و خرامه و در نهایت به شهرهای شمالی فارس به آباده و ایزدخواست و نهایتا به اصفهان خواهد رسید که طول مسیر 1100 کیلومتر است .
قادری در ادامه توضیحات خود گفته است آبش شیرین کن این طرح در حال احداث است که تا به امروز 30 درصد و خط انتقال آب ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
شایان ذکر است که بخش تخصیص آب خلیج فارس به استان فارس که تایید شده ۴۰۰میلیون متر مکعب است که سرمایه گذار وقت مکلف است سالی ۵۰ میلیون متر مکعب انجام دهد.
قادری با بیان اینکه در این پروژه سه بخش در حال کار است ادامه داد:یک بخش در لامرد و خرامه به سمت جهرم و یک سمت از آباده به سمت ایزدخواست در دست اجراست و بقیهی قطعات آن هم به زودی فعال می شود و بخشی از آب را به استان فارس منتقل می کند.
زمان انتقال و کار اتمام پروژه را چقدر براورد می کنید؟ و پیش بینی شما از اینکه ظرف یک سال آینده این پروژه چقدر پیشرفت خواهد داشت چیست؟
قادری در پاسخ به ما اینطور گفت طبق برنامه ای که سرمایه گذار به ما داده فاز اول باید هر چه سریع تر انجام شود اما عامل محدود کننده آن مدت زمانی است که برای آب شغکن صرف می شود لذا به محض آنکه آب شیرین کن به بهره برداری برسد در شهرستان های جنوبی استان فارس آب انتقال داده میشود و به مرور آب به سایر مناطق خواهد رسید.
قادری گفت این نکته را باید بیان کرد با توجه به اینکه در طول مسیر آب در سدها داریم کار برای سرمایه گذار تسهیل می شود و سرمایهگذار میتواند آب را به آبفا تحویل دهد بر فرض مثال 30 میلیون متر مکعب از سد سلمان فارسی به شهرستان های خنج و اوز و گراش و لار منتقل می شود و آب 180 کیلومتر طی می کند سرمایه گذار می تواند این آب را در شهرستان ها تحویل دهد و معادل آبی که تحویل می دهد، آب بگیرید و به ذخایر استان برساند.
قادری ادامه داد طرحی که برای سرمایه گذار تهیه شده این است که سرمایهگذار آب را به شرکت های آبفا تحویل دهد و در مقابل 3 یا 4 مترمکعب آب شیرین پساب را تحویل بگیرد که برای خوراکی و طرح های پتروشیمی استفاده از پساب به جای آب دریا مقرون به صرفه باشد چون آب دریا برای شرب گران است و باید به آبفا تحویل دهیم و در مقابل از آبفا آب شرب تحویل بگیرد .
قادری در خصوص طرح سوآپ آب اظهار داشت:خط لولهای که اکنون از جنوب و شرق فارس تا شمال استان ادامه دارد مشکل غرب استان را هم حل می کند یعنی یک کیلومتر از دریا به سمت کازرون لوله گذاری میکنیم سرمایه گذار می تواند 3میلیون متر مکعب را که به کازرون انتقال می دهد معادلش آب شیرین شده ی شرب را به روستاهایی که قبلا از کازرون آب دریافت می کردند تحویل دهد خط لوله ای که از کازرون به سمت دریا کشیده شده اگر جهت برعکس شود و از دریا به سمت کازرون برسانیم می توانیم با یک طرح ساده ی سوآپ آب 2 میلیون متر مکعب در کازرون به واحدهای صنعتی و شرب و کشاورزی برسانیم.
در پایان از آقای قادری خواستیم در خصوص مسایل سرمایه گذاری در حوزه آب توضیح دهند و آیا راهکار و پیشنهادی تا کنون مطرح شده است اون چنین گفت:ما چهار واژه را در واژه های قانونگذاری وارد کردیم,سوآپ آب/ تهاتر آب با پساب / پیش خرید آب / خرید طرح ملی آب با ورود این عبارتهای جدید مشکل سرمایهگذاری در حوزهی آب حل می شود، تصور کنید پتروشیمی مروردشت 12 میلیون متر مکعب آب ازسد درودزن می گیرد، در صورتی که پتروشیمی نیازی به آب شرب ندارد و میتواند از پساب استفاده کند، بنابراین اگر ما شرایطی ایجاد کنیم که مالک پتروشیمی 3 تا 4 میلیون متر مکعب آبی که از دریا میآید را در مرودشت خریداری کند و به آبفای مرودشت واگذار کند و در مقابلش 12 میلیون متر مکعب پساب را از آبفای مرودشت تحویل بگیرد.
از این طریق آبی که از سد درودزن برداشت می شد صرفهجویی میشود و در اختیار آبفا قرار میگیرد.
قادری گفت با این راه حل ساده هم مشکل آب پایدار برای پتروشیمی و هم آب ۱۵ میلیون متر مکعب آبفای شهرستان مرودشت را حل کرده ایم.
به اعتقاد او با این طرح می توان در جاهای مختلف مشکل واحدهای صنعتی و آبفا شهری و روستایی را حل نمود.