شیراز تحلیل – شاید کمتر کسی بداند، تنها نانوایی که در شیراز به صورت خانوادگی و با همراهی مادر و دختران خانواده اداره میشود، متعلق به خانواده رفعت است. خانواده پنج نفرهای که از سال ۹۷ با بروز یک مشکل اقتصادی و فروش منزل، به منظور تأمین معاش و حفظ زندگی، به فکر راهاندازی یک نانوایی میافتند.
یکی از دختران آقای رفعت که دانشجویی کارشناسی ارشد حقوق است، با اشاره به تجربه ۳۰ سال کار پدر در نانوایی، بازنشستگی وی و بروز مشکلات اقتصادی و فراز و نشیبهایی که در زندگی طی کردند، میگوید که علیرغم مخالفت پدر برای راهاندازی نانوایی و کار کردن مادر و دختران در آن، اما با جسارت و پشتکار مشغول به یادگیری و کار در نانوایی شدند تا در کنار پدر، چرخ زندگی را بچرخانند.
این دختر ۲۵ ساله اولین تجربه کاری خود، خواهرانش و همینطور مادرش در نانوایی را که مورد توجه عابرین و مغازهداران خیابان حضرتی نیز قرار گرفته بود را بهترین و هیجان انگیزترین تجربه میداند چراکه نشان دهنده توانایی آنها و نقض کنندهی کلیشههای جنسیتی و باور برخیها به ضعف و ناتوانایی زنان است، اگرچه گاها به خاطر زن و محجبه بودن مورد تمسخر قرار میگیرند اما خللی در اراده آنها ایجاد نمیشود.
این دختر جوان در بخش دیگر صحبتهایش به مشکلات صنفی نیز اشاره کرد که مهمترین آن موانعی است که بر سر کسب مجوز وجود دارد. به گفته او کسانی که پول، پست و پارتی دارند، شانش بیشتری برای دریافت مجوز دارند تا حدی که یک فرد میتواند مجوز هفت نانوایی را کسب کند چراکه یک شغل سودآور است اما برخیهای دیگر با وجود دانش و تجربه کاری امکان پرداخت هزینه و کسب مجوز را ندارند.
برای نانوایی خانواده رفعت که مکان و دستگاههای آن اجارهای است، مجوز آرد آزاد صادر شده است که موجب گران شدن نان و کاهش خرید مردم و ضرر مالی برای خانواده است. مادر و دختران خانواده در کنار پدر پیگیریها متعدد و نامهای نیز به رئيس جمهور نوشتند و از تبعیض و مشکلات موجود در صنف نانوایان نوشتند اما تاکنون نتیجهبخش نبوده است.
نانوایی رفعت با حضور بانوان و مشکلاتی که با آن دست وپنجه نرم میکنند، یک ظرفیت مغفول در شهر شیراز است که توجه و تلاش برای اصلاح رویه اتحادیه نانوایی نیز ضروری به نظر میرسد. / پایان سمیرا مردانی