نشست رونمایی و نقد کتاب «ما گم شده ایم» با حضور غلامحسین دهقان در کتابفروشی شیرازه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شیرازتحلیل، در این برنامه که با حضور فتاح رنجبر، قاسم شکری، احمد اکبرپور، مجتبی فیلی، کورش کمالی سروستانی، سحر حدیقه، فرهاد رفیعی و اهالی فرهنگ و ادب برگزار شد، مهدی جعفری، نویسنده و منتقد ادبی، گفت: کسی که به ادبیات دل می بندد قطعا نگاه دگرگونی دارد. این کتاب مجموعه سوم نویسنده است. اولین کتاب او تا دوشنبه ای دیگر نشان از این داشت که نویسنده ای جوان وارد عرصه شده و مجموعه دوم عکس سلفی با مرده نشان از پختگی را به مخاطب داستان ایرانی معرفی کرد.
وی افزود: از لحاظ مضمونی مجموعه پیشین نویسنده درباره مرگ بود که گاه به شوخی و گاه تراژیک است، اما در مجموعه حاضر عمدتا مضمون اصلی فقدان است.
جعفری ادامه داد: شیراز قطب اصلی داستان نویسی ایران است اما خودمان در حقمان کم لطفی میکنیم. در حوزه نقد داریم کسانی که جدی و بدون تعارف کار میکنند.
پرهیز از شعبدهبازیهای فرمی
فرهاد رفیعی، نویسنده نیز در این نشست، عنوان کرد: کتاب ما گم شدهایم دارای نقاط درخشان و هوشمندی است. در این مجموعه با نویسندهای مواجهایم که در عین پختگی در فرم و زبان اصلا اهل خودنمایی نیست و از شعبدهبازیهای فرمی پرهیز می کند.
وی ادامه داد: زبانی که انتخاب میکند برای داستاننویسی شسته رفته و بدون دستانداز است. اغلب داستانهای این مجموعه از الگوی روایی مشخصی بهره میگیرد. چرا حالا نویسنده این الگوهای جا افتاده استفاده میکند به دلیل این است که از کیفیت کارش مطمئن است. او در عین اینکه افراطیگریهای فرمی را مخل میداند، از این امتیازات کتاب زیاد دارد.
به گفته این داستاننویس، ویژگی ممتاز آثار غلامحسین دهقان یکی صحنهپردازی است. دهقان یک صحنهپرداز قهار است و جانمایه کار او تصاویر و رویکردش به داستان، عینی است.
رفیعی، اضافه کرد: ویژگی دیگر داستانهای این کتاب که ممتاز است کشمکش آدمها و مجادلههای داستانی بر اساس موضوع طردشدگی است.
وی در ادامه نمونهوار به برخی داستانهای این مجموعه اشاره کرد و گفت: آدمها در این مجموعه کنشمند هستند و مدام میخواهند حقانیت خود را در جمع ثابت کنند.
نویسنده کتاب شب مارهای آبی مجموعه داستان دهقان را با رویکردی آمیخته به وهم و ترس دانست و افزود: نویسنده در این مجموعه چهره وهمناک و مخوف مرگ را به تصویر در آورده است.
حادثهای در داستاننویسی ایران
در ادامه فتاح رنجبر، منتقد و نویسنده کتاب سایههای سرگردان هم درباره کتاب ما گم شدهایم، ضمن تبریک به نویسنده، این کتاب را حادثهای در داستاننویسی عنوان کرد.
وی ۴ داستان این مجموعه را دارای ویژگیهای منحصربهفرد دانست و افزود: عرق ملی خواننده با خواندن این کتاب به جنبش در میآید.
رنجبر سپس به نمونههای منحصربهفرد هنرهای ایرانی اشاره کرد و گفت: در این کتاب به طور مشخص در داستان «پرتره سوخته»، نویسنده یک شخصی را در وسط یک میدان احضار میکند که رسالتهای تاریخی ما در یک فرم هنری را جمع میکند.
وی تصریح کرد: خواننده در داستانهای دهقان با ابژهها و اشیا وانموده سر و کار دارد.
این منتقد ادبی رابطه زمینی و زمانی آثار دهقان را مورد اشاره قرار داد و گفت: نویسنده در این داستان درهمآمیزی و درهمبافتی معنا و فرم را مدام استفاده میکند.
سپس غلامحسین دهقان نویسنده کتاب ما گم شدهایم به صحبت پرداخت و از منتقدان و مخاطبان سپاسگزاری کرد و در انتها جشن امضای کتاب برگزار شد.