گزارشی از وضعیت مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شیراز
شیرازتحلیل ـ آینده ساختمان شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شیراز همچنان پس از گذشت ماهها از آغاز به کار بازسازی باغ ملی شیراز در ابهام است و آنچنان که مدیرکل این نهاد عنوان میکند «مصوبه جدید شورای شهر در این مورد هنوز واصل نشده است».
دو سال از راهاندازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۴۴ میگذشت که مرکز شماره یک آن در باغ ملی شیراز، واقع در چهارراه حافظیه بنا شد، در گذری که امروز فرهنگیترین نقطه این شهر است.
باغ ملی در قرن هشتم هجری قطعهای از خاک موسوم به مصلی بوده است که در سال ۱۳۱۵ بهسازی شد، باغی با قدمتی تاریخی که امروز در چهارراهی فرهنگی با نام حافظیه قرار دارد و همانگونه که از نامش پیداست از یک سو به آرامگاه حافظ و در امتداد آن، دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز میرسد، در مقابلش ساختمان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و بزرگترین تالار شهر، تالار حافظ؛ از سوی دیگر، به مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس و پلاتوهای خصوصی تئاتر و باغ جهاننما و در امتداد آن دروازه قرآن ختم میشود و از سمتی دیگر نیز به بقعه علیبن حمزه(ع) راه مییابد.
خانوادههای فرهنگدوست شیراز از زمان آغاز به کار مرکز شماره یک کانون، فرزندانشان را به این مجموعه سپردند، کودکان در بوستانی با درختانی کهنسال نقاشی میکردند، شعر میخواندند، قصه میشنیدند و بههمین شیوه نسلهای مختلف در این مجموعه بالیدند.
تا پیش از همهگیری ویروس کرونا، بهطور معمول، بیش از ۲۰۰ کودک و نوجوان و دانشآموز به مرکز شماره یک مراجعه میکردند و از امکانات مختلف آن، بهره میبردند.
تیرماه سال ۱۳۹۹ بود که چهرههای فرهنگی و هنری شیراز طی کارزاری خواستار رسیدگی به وضعیت یکی از قدیمی ترین ساختمان های کانون در شیراز شدند. آنان خواهان توقف دائمی طرحی شدند که براساس آن احتمال داشت مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تخریب شود؛ اگرچه آن زمان عنوان شده بود که این طرح بهصورت موقت به تعویق افتاده است.
اکنون پس از گذشت بیش از یک سال از آنچه با عنوان ایجاد گذر عرفان، باغ موسیقی و… بر این بوستان و مرکز فرهنگی رفته است نه توانی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دیده میشود که سرنوشت این بنای تاریخی فرهنگی را در دست گیرد و نه ارادهای در شورای شهر و شهرداری شیراز در پایانبخشی به بلاتکلیفی باغ ملی وجود دارد.
به گفته مدیرکل کانون فارس، سعیدرضا کامرانی، شاید ظاهر این بنا نیاز به بازسازی داشته باشد؛ زیرا گذشت زمان مشکلاتی را از نظر معماری به وجود آورده ؛اما دلیلی وجود ندارد که به جای بازسازی و زیباسازی نمای ساختمان، کل آن را تخریب کنیم بلکه میتوان به گونهای عمل کرد که ساختمان به زیبایی باغموزه نیز کمک کند.
او بر آن است که نمای ساختمان با توجه به معماری زمان حاضر زیبا نیست و باید نمای ساختمان در خور شأن کودکان، نوجوانان، شهر تاریخی شیراز و گذر حافظ تعمیر و بازسازی شود.
کامرانی ادامه داد: این مرکز فرهنگی هنری را با حساب و کتاب احداث کردند و واقف بودند که مراکز پرورش فکری کودکان و نوجوانان باید در فضایی بسیار زیبا و جذاب قرار داشته باشد؛ بر این اساس نامناسببودن ساختمان در زمانه حاضر، دلیل بر بیاهمیتی کانون نیست، بلکه نشاندهنده آن است که به کانون پرورش فکری کمتر توجه شده است.
او بیان کرد که در صورت تأمین اعتبار، ظاهر ساختمان را جذاب خواهیم کرد چون مفتخریم که در این مرکز علاوه بر ارائه خدمات به همه کودکان و نوجوان، به کودکان ونوجوانان دارای نیازهای ویژه نیز خدمترسانی کنیم.