شیرازتحلیل- در روزهای گذشته باز هم موضوع تخریب بافت تاریخی شیراز نه تنها در محافل استانی؛ بلکه در رسانههای ملی مورد توجه قرار گرفته و اظهار نظرها و واکنشهای متعددی در پی داشته است.
علی اصغر مونسان، رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی سال ۹۷ در خصوص نتیجه شکایتهایی که میراث فرهنگی در خصوص تخریب بافت تاریخی انجام داده است، چنین گفته بود: «ما اقدامات حقوقی را انجام دادیم و حکم قضایی در این خصوص صادر شد و امید دارم با اجرای حکم قضایی که قطعی هم شده کسی به خودش اجازه تخریب ندهد.
خبرگزاری فارس در میزگردی تصویری با حضور صاحبنظران از قول غلامحسین معماریان، عضو هیئت علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت عنوان کرد که در اوایل دهه ۶۰ بیش از ۵۰۰ خانه برای احداث خیابان دستغیب تخریب شد. در دوره بعدی یعنی سال ۷۴ تا ۷۶ به نام طرح بین الحرمین شهرداری شیراز اقدام به تخریب شبانه خانههای تاریخی کرد.
شاهچراغ و مسجد جامع محوریت کل محلات شیراز بود اما با این کار پیوند محلات جنوبی که به شاهچراغ و مسجد جامع میرسید قطع شد، تا جایی که محله پر رفت و آمد شیراز خالی از تردد شد، حدود هزار خانه از بین رفت و در دهه ۹۰، طرح ۵۷ هکتاری مطرح شد.
افزون بر این، سروش مختاری دبیر اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی معماری، مرمت و شهرسازی ایران در همین میزگرد بیان داشت: به جای خیابان کشی و تخریب خانهها خیلی راحت میتوان اتصال بین دو حرم را از طریق کوچه پس کوچههای بافت تاریخی شیراز و به صورت ارگانیک برقرار کرد، درست است که خیلی از بافتها فرسوده هستند اما میتوانند مثل یک نسخه خطی فرسوده ارزشمند باشند.
ما با معماریهای شاخص تاریخی در شیراز مواجه هستیم که مربوط به دوره زندیه و قاجاریه میشوند و ثبت شدهاند اما تک به تک در حال تخریب هستند.
ممکن است یک تعدادی از این خانهها ثبت ملی نباشند اما همگی ارزش تاریخی دارند و با طرحی که در دستور کار قرار گرفته، نیم میلیون متر مربع از بافت تاریخی شیراز تخریب میشود.
سروش مختاری، دبیر اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی معماری، مرمت و شهرسازی ایران/خبرگزاری فارس
متأسفانه در این مسیر قدرت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از قدرت وزارت راه کمتر است، به همین خاطر وزیر راه با یک امضا به راحتی حکم به تخریب داده و ما هر تلاشی میکنیم آخرین تیرهای ترکشمان است.
استاندار فارس در خبری که ایرنا منتشر کرد در واکنش به این مسئله گفته است که با تعرض به بافت تاریخی شیراز و تخریب خانههای ارزشمند این بافت مخالف هستیم. به اعتقاد او شایعه تخریب تعدادی از خانههای ارزشمند بافت تاریخی شیراز هیچ مبنایی ندارد و به نظر میرسد عدهای میکوشند به دلایلی این شایعه را به یک معضل اجتماعی تبدیل کنند.