پس از محدودیت های جدید چه کسانی واجد شرایط حضور در انتخابات اتاق بازرگانی می شوند؟
اصلاح ساختار در اتاق از سوی مجلس در صورت اعمال، قطعا تغییرات چشم گیری خواهد داشت.
شرکت کنندگان در انتخابات اتاق بازرگانی چند گروه هستند؟
شبکه سازی و ایجاد ارتباط موثر با تجار در سطح بین المللی را میتوان به عنوان عوامل مهم موفقیت در این دوره اتاق فارس برشمرد.
عملکرد ضعیف اتاق در حوزه جوانان مربوط به ناهمخوانی سیاست های استانی است.
آیا افراد غیر متخصص و مافیا در اتاق بازرگانی فارس وجود دارند؟ جنگ، جنگ قدرت است بر سر دست یابی به کرسی های قدرت…
فضای اتاق و اعضای آن سیاسی نیست، اقتصادی است.
اختصاصی شیراز تحلیل _ بخش خصوصی در آستانه انتخابات دیگری قرار گرفته است. اتاق بازرگانی بهعنوان عصاره بخشخصوصی و کانون همه فعالان اقتصادی با مبنا قرار دادن نیروهای متخصص و کارآفرین، باید منعکسکننده نظرات فعالان اقتصادی به قوای سهگانه باشد و تعامل سازنده جهت رفع دغدغهها و موانع پیش روی بخشخصوصی و جلب حمایت آنان از این بخش برقرار کند.
پارلمان های بخش خصوصی به عنوان مجامع تصمیم گیری خصوصی نقش مهمی در تبادلات بازرگانی و تجاری کشور دارند.
فعالان اقتصادی با تکیه بر دانش، تجربه و ایدههای نو در حوزه تجارت قادرند چرخهای اقتصاد کشور را به حرکت در آورند و پویا تر سازند.
به همین منظور نگار حاجی احمدی خبرنگار شیراز تحلیل به گفتگو با جوان ترین عضو نهمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی فارس، امید ماهرانی رئیس کمیسیون کارآفرینی کسب و کارهای نوین ودانش بنیان داشته است. بخش اول این گفت و گو را بخوانید.
امید ماهرانی در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه انتخابات پیش روی اتاق را چگونه ارزیابی می کند؛ این چنین گفته است که با توجه به بحث تغییر قوانین اتاق از دو سال قبل و با ورود مجلس، بسیاری از مسائل شفاف سازی شده است. گرچه خوشبختانه اتاق فارس همیشه و از ابتدا عملکرد شفافی داشته است. اما قرار بر این است که در بسیاری از قوانین تغییراتی ایجاد شود. به همین منظور برای ما ابهام وجود دارد و تا مشخص شدن محدودیت های جدید نمی توان در این زمینه اظهار نظری کرد.
شرکت کنندگان در انتخابات دو گروه هستند. گروه نخست، کسانی که کارت عضویت دارند و گروه دوم کسانی که کارت بازرگانی دارند که طبق قانون باید سه سال از حق عضویت آنها گذشته باشد.
امید ماهرانی در ارتباط با فرضیه و آیتم جدیدی که برای شرکت کنندگان در انتخابات مطرح است و اضافه شده گفته است افراد باید 3 سال مالیات خود را نیز پرداخته باشند و یکی از شاخصهایی که اتاق برای اعضا این گروه می گذارد این است که یا صاحب کسب و کار باشند؛ یعنی مدیر عامل باشند و یا کسب و کار خودشان را داشته باشند. به همین منظور کسانی که صاحب کسب و کار باشند قطعا بر شرایط و چرخه کسب و کار و مشکلات بیزینس آگاه تر هستند و به راحتی میتوانند از ذینفعان دفاع کنند.
رئیس کمیسیون کسب و کار و دانش بنیان اتاق بازرگانی فارس در خصوص وضعیت اقتصادی استان این نظر را داشت که کرونا در طی سه سال گذشته یک تهدید جدی بود و تاثیرات منفی خود را بر همه کسب و کارها گذاشت. ما همه تلاش خود را کردهایم و در یک سال اخیر اقداماتی انجام دادیم؛ اما مسئله مهم اعمال محدودیتهایی است که از طرف دولت برای کسب و کار و تولید کنندههای بازار کار اعمال می شود که این مانع بزرگی است.
عمده فعالیت اتاق در دفاع از ذینفعان و برای بازگرداندن بخشنامهها و محدودیت هایی است که دولت اعمال کرده
امید ماهرانی با ابراز خرسندی از کارنامه عملکردی اتاق بازرگانی در این دوره بیان کرد که در حد توان عالی بوده ایم. او تاکید کرد که هئیت رئیسه با پشتیبانیها و حمایتهای ویژهاش باعث شده بسیاری از برنامهها با وجود مشکلات و محدودیتها به سرانجام برسد از آن جمله در این دوره می توان به شبکه سازی و ایجاد ارتباط موثر با تجار در سطح بین المللی و تعامل و رفت و آمدهای سیاسی و قتصادی اشاره کرد.
ماهرانی تاکید کرد: مشکلی نیست که در استان قابل حل باشد و ما این مشکل را برای ذینفعان حل نکنیم.
او در پاسخ به سوال ما در ارتباط با اینکه شرکت گروهها و ائتلافها در انتخابات پیش رو را چگونه پیش بینی می کند و از نظر وی چه کسانی پیروز این انتخابات می شوند گفته است روال بر این است که در هر دوره دو ائتلاف شرکت میکند و به همان میزان تعداد افرادی هستند که به طور مستقل شرکت میکنند. او می گوید باید منتظر بود و دید که پس از آنکه محدودیت های جدید اعمال شد چه کسانی واجد شرایط حضور در انتخابات می شوند و بر اساس آن برنامه ریزی کرد.
ماهرانی همچنین به بحث اصلاح ساختار در اتاق اشاره کرد و گفت با وجود تلاشهای بسیار از سوی مجلس بعید است اعمال تغییرات مذکور به این دوره برسد؛ اما در صورت اعمال آن قطعا تغییرات چشم گیری خواهد داشت.
ماهرانی این مساله که توجه به منافع شخصی در اتاق جایگاه خاصی دارد را کاملا رد نمود و اظهار داشت که در اتاق بازرگانی فارس توجه به منافع ملی بخش خصوصی مورد توجه است.
او تاکید داشت افرادی که در اتاق بازرگانی فارس هستند منافع ملی را به منفعت های شخصی خود ترجیح داده اند.
نگاه اتاق بازرگانی تجاری است نه سیاسی
رئیس کمیسیون کسب و کار اتاق بازرگانی می گوید انتخابات اتاق بازرگانی با نگاه سیاسی همراه نیست پارلمان اقتصادی استان بخش خصوصی است که تجاری کار می کند، هیچ گاه طرفدار و یا مخالف حزب خاصی نبوده است.
او در ادامه گفت که اتاق بازرگانی و هئیت رئیسه با توجه به جایگاه قانونی خود در انتخابات سیاستش بر نوع توانایی افراد در چرخه کسب و کار خود و همچنین مطالبهگر بودن آنها است.
ماهرانی در پاسخ به این سوال مبنی بر انتقادات وارده بر آنها که در توسعه کسب و کار و رفع موانع پیش روی آن موفق نبودهاند گفت؛ اتاق بازرگانی پنل ارتباطی بخش خصوصی با دولت است و خودش نهادی غیر دولتی است و ما حامی بخش خصوصی هستیم. سعی کردهایم با وجود مشکلات و چالشهای فراون و محدودیتهایی که از سوی دولت برای ما وجود داشته به ویژه در این برهه سخت، در حد توان آن ها را رفع نمایم و فشار را از روی دوش ذینفعان برداریم به طور مثال در بحث تعلیق کارت صادر کنندگان و در خصوص رفع تعهدات ارزی، فارس تنها استانی بوده که کمترین تعلیق کارت را داشته و همان تعداد اندک نیز بر اثر فشارهای زیاد از سوی دولت، و از طرف سازمان صمت مجبور به تعلیق شده است.
امید ماهرانی در پاسخ به سوال خبرنگار ما که پرسیده بود آیا در انتخابات این دوره اتاق بازرگانی شرکت می کند یا خیر گفته است گرچه مسئولیتی سنگین و سخت است؛ اما اگر تیم فعلی با این توانمندیهایش بماند تمایل شخصیام این است که بار دیگر قدم به میدان انتخابات بگذارم. هر چند از طرفی باید منتظر بود و دید که محدودیتها و شرایط به چه صورت خواهد بود.
جوانان و اشتغال دو مفهومی هستند که خصوصا در دهه گذشته بسیار مورد توجه واقع شدهاند. در واقع با توجه به نرخ رشد بیکاری جوانان و افزایش این نرخ نسبت به بیکاری کل، نیاز به ارائه راهکاری برای حل این معضل و ایجاد شغل برای جوانان مورد توجه جدی واقع شده است. شنیده ها وا نتقادات بر این است که اتاق بازرگانی فارس در بخش جوانان ضعیف عمل کرده در این زمینه هم سوالی از امید ماهرانی پرسیده شد که اظهار داشت:
این مسئله منحصر به اتاق نیست بلکه کل استان در بخش جوانان ضعیف عمل کرده است در سال 96 کمیته جوانان بازرگان استان اندازی شده اما موفق عمل نکرد، مشکل عمده ما در استان این است که تمامی نهادهای استان خودشان را بانی جوانان می دانند و حاضر نیستند در برنامه های حمایتی رشد و توسعه کار آفرینی همکاری نمایند.
برنامههای اشتغال و کارآفرینی جوانان در اتاقهای بازرگانی به اشکال مختلفی ارائه میشود. اتاق به دلیل شبکه ارتباطی قوی که با جامعه کسب و کار به ویژه جوانان داشته و همچنین به دلیل طیف وسیع خدمات حمایتی که به کسب و کارها ارائه میدهند توانایی زیادی در توسعه مهارتهای کارآفرینی و طرح و اجرای برنامه¬ های مرتبط با این موضوع دارد؛ اما به دلیل عدم حمایت نهادهای استان که خود را محق می دانند باعث موازی کاری ها و رفتن در مسیر های اشتباه شده ایم که بعضا به نتیجه نرسیده ایم.
متاسفانه نهادهای مربوطه حاضر به راه اندازی یک کنسرسیوم درجهت همکاری و:حمایت نیستند و این عمده ترین مشکل ما در حوزه جوانان،دانش بنیان و استارت آپ ها است.
خبرنگار شیراز تحلیل نظر رئیس کمیسیون کسب و کار و دانش بنیان اتاق بازرگانی فارس را در ارتباط با اینکه آیا درست است که اعضا به سختی رای می دهند، جویا شد و او به این مطلب اشاره کرد که فارس ظرفیت پر قدرت اقتصادی کشور با نیروهای ماهر و با تجربه است و اعضای اتاق همگی افراد فرهیخته و آگاه جامعه هستند و می دانند که به چه کسانی رای دهند؛ اما در این بین عده ای هستند که خدمات اتاق را در حد گواهی مدام و بیزینس خود می دانند و مشارکت دیگری با اتاق ندارند اما آن دسته ای که فعال هستد و مشارکت های خوب با اتاق دارند همیشه حاضر بوده اند شایان ذکر است که در این مورد برای ما فرق ندارد و هر واحدی خواهان کمک و همراهی باشد حمایت می کنیم.
ماهرانی در خصوص سوال درباره وجود افراد غیر متخصص و مافیا در اتاق بازرگانی به تشریح آن پرداخت و این چنین گفت که بحث مافیا در اتاق شیراز را مطرح کردهاند؛ اما در حقیقت این گونه که آن را جلوه می دهند نیست. گرچه منکر آن نیستیم که جنگ جنگ قدرت است و بر سر دست یابی به کرسی های قدرت؛ اما در اتاق بازرگانی فارس با وجود اختلافات داخلی هدف یکی است. در بحث های کلان به این شکل است که مصوبات جلسات هئیت نمایندگان توسط هئیت رئیسه اجرا می شود بنابراین همه پانزده نفر اجماع کننده هستند و رای اکثریت مد نظر است.
رئیس کمیسیون کسب و کار و دانش بنیان اتاق بازرگانی فارس انتقاد جدی در خصوص بحث تبدیل اتاق به بخش دولتی داشت و بیان کرد این مسئله بحثی بسیار بیهود است اتاق بخش خصوصی است و رسالت آن مشخص است نظارت دولت بر عملکرد اتاق پوشیده نیست اما تبدیل آن به بخش دولتی با ماهیت ذاتی اتاق و نوع فعالیت و جایگاه آن به عنوان تشکل ملی تشکلهای بخش خصوصی و همچنین موقعیت بینالمللی آن انطباق ندارد.
امید ماهرانی در خصوص سوال خبرنگار ما مبنی بر انتقادی که بر عملکرد ناموفق اتاق بازرگانی فارس در خصوص تفکر حاکم اعضای دوره قبل بر مدیریت اتاق گفته است این تصور به نظر درست نمی آید چرا که در این دوره حدود چهل درصد تغییرات در اتاق بازرگانی فارس داشته ایم به عنوان مثال در کمیسیون دانش بنیان و امور بین الملل اتاق.
او تاکید کرد اتاق بازرگانی فارس به عنوان نماینده بخش خصوصی کار خود را دنبال کرده پیشنهاداتی برای بهبود کیفیت کار به ویژه در امور بین الملل مطرح شده تا توانمندی این بخش ارتقاء پیدا کند که عمده آن ها اجرا شد بنابراین با کار گروهی و تغییراتی که در بخش بین الملل به وجود آمد بهتر است بگوییم در امور توسعهای، بینالملل و برقراری ارتباط با کشورهای مختلف عملکرد پررنگتری را در اتاق بازرگانی شکل گرفته و تفکر به روز تر شده است.
ماهرانی در ارتباط با دسته بندی گروه ها و ائتلاف ها برای انتخابات در اتاق تاکید دارد که این دید واقعی نیست او ضمن اشاره به شعار اتاق که اتاقی برای همه است گفت بسیاری از افراد مخالف در این دوره با ما به مذاکره پرداختند و تعاملات خوبی شکل گرفت تنها در خط فکری اختلاف نظر وجود داشت به این شکل که نوع مطالبهگری گروه ائتلاف با اعضای اتاق فرق داشت.
اتاق و اعضا آن در جو و فضای سیاسی نیست بلکه اقتصادی است که باید با نگاه به توسعه و ظرفیتهای اقتصادی و توجه به منافع ملی در خط مقدم اقتصاد گام بردارد.
بخش دوم این گفت و گو به زودی در شیراز تحلیل منتشر خواهد شد. شیراز تحلیل