هیچ بانک و صرافی در هیچ کجا اجازه همکاری با ایران ندارد و مانع از فعالیت صادرکنندگان ایرانی شده است
دولت باید از تصدی گری در بخش اقتصاد و تجارت دست بردارد و تنها در این حوزه سیاست گذار باشد
اختصاصی شیراز تحلیل – بخش کشاورزی یکی از بخش های مهم اقتصادی است و بررسی ارتباط میان عوامل موثر بر صادرات این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است این بخش علاوه بر تامین امنیت غذایی، نقش موثری در توسعه اقتصادی اشتغال و صادرات غیر نفتی دارد.
استان پهناور فارس در تولید برخی از محصولات کشاورزی سرآمد بوده و کشورتاحدودی وابسته به تولیدات این استان است به همین جهت استان فارس دومین تولید کننده کل محصولات کشاورزی در ایران است. با این حال توسعه صادرات در حوزه کشاورزی چندان مطلوب نیست به همین منظور به گفتگو با هادی حنایی جهرمی عضو هیئت نمایندگان اتاق شیراز و عضو هیئت رئیسه اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران در فارس پرداخته ایم. در ادامه این گفتگو را بخوانید:
از هادی حنایی جهرمی عضو هیئت رئیسه اتاق بازگانی فارس خواستیم در ارتباط با مسائل و مشکلات توسعه صادرات حوزه کشاورزی توضیحاتی بدهد. او چنین گفته است که اساس مشکلات صادرات در تمامی حوزه ها تنوع قوانین و دستور العمل هایی است که روزانه اعمال می شود و همین مسئله باعث سردرگمی در صادرات حوزه کشاورزی شده است.
او عامل مهم دیگر را برگشت ارز صادرکنندگان به روشی که به آنها اعلام می شود می داند.
یکی از آن روش ها واردات در برابر صادرات است. این درحالی است که این امر با ماهیت کار صادر کننده یعنی صادرات مغایرت دارد .صادر کننده کارش صادرات است نه واردات.
حنایی جهرمی بیان داشت که علاوه بر آن به علت تحریم در حوزه ارز روند بازگشت ارز به کشور با مشکلات عمده بانکی مواجه است؛ به این صورت که هیچ بانک و صرافی در هیچ کجا اجازه همکاری با ایران ندارد و مانع از فعالیت صادرکنندگان ایرانی شده است.
فرآیندهای موجود به دلیل مشکلات زیادی که دارد، صادر کننده عملا بخشی از توان خود را از دست می دهد و بالطبع باعث کاهش ظرفیت تولید شده و محوریت صادرات راتحت الشعاع قرار می دهد.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازگانی فارس یکی از عمده ترین و مهم ترین مشکلات را در حوزه صادرات خود تحریمی هایی که توسط مسئولین دولتی و ملی به تجارت خارجی و صادرات وارد شده است می داند و آن را عامل نا به سامانی در این عرصه بیان کرد.
او در این باره به بخشنامه ها و قوانین غیرکارشناسی و ساعتی در حوزه تولید و صادرات اشاره کرد که گریبان بخش تجارت خارجی را گرفته و مسیر را به جای هموار نمودن سخت و پیچیده کرده است.
از حنایی جهرمی پرسیده شد که چه نوع استراتژی در صادرات باید وجود داشته باشد او اینگونه پاسخ داده که هر تجارتی نیاز به برنامه ریزی مدون دارد، متاسفانه با توجه به شرایطی که در کشور وجود دارد در حال حاضر نمی توان یک برنامه مدون و مشخص حتی برای یک هفته تنظیم نمود.
این درحالی است که در حوزه کشاورزی برنامه ریزی از لحظه تولید تا صادرات یک پروژه بلند مدت است.
او تاکید کرده است که همان تنوع دستورالعمل ها ،عدم شفایت ها و خود تحریمی ها به فعالان اقتصادی این اجازه را نمی دهد که یک برنامه مدون حتی برای یک هفته خود تنظیم کنند و این مسئله بزرگ در تجارت خارجی است.
وقتی از او در خصوص پروژه پایانه های صادراتی پرسیدیم اینگونه پاسخ داد که به علت مشکلات عدیده و زیادتر در حوزه صادرات این مسئله به اولویت های پایین تر ارجاع داده شده است!
حنایی جهرمی عملکرد اتاق بازرگانی شیراز را در مجموع خوب ارزیابی کرد؛ اما انتقادی که بر این موضوع داشت این بود که پارلمان بخش خصوصی باید حل کننده و راه گشا مشکلات موجود باشد. اتاق بازرگانی را بازوی سه قوه می دانند اما از نظر اجرایی هیچگونه اختیاراتی ندارد این خود معظل بزرگی است که گریبان بخش خصوصی را گرفته است.
او ضمن تاکید بر اینکه در اختیارات قانونی اتاق باید اصلاح صورت گیرد بیان می کند: اتاق در رویه تولید، بازرگانی و تجارت اختیاراتی ندارد این مسئله یک خلا قانونی است. قانون گذار باید اختیارات قانونی به اتاق بدهد و متقابلا از اتاق مطالبه گری داشته باشد.
حنایی جهرمی معتقد است دولت باید از تصدی گری در بخش اقتصاد و تجارت دست بردارد و تنها در این حوزه سیاست گذار باشد.