شیراز تحلیل – 5300 هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد در استان فارس
توجه به بافتهای فرسوده سابقه چندانی در ایران – و در پی آن درشیراز – ندارد. بافتهای فرسوده شیراز به لحاظ اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و کالبدی دارای پتانسیلهای بالایی می باشند. وجود زیرساختها، دسترسی به شریانهای ارتباطی اصلی شهر، حضور ساکنان بومی و هویت اجتماعی این بافتها و ارتباطات همسایگی میان ساکنین بخشی از پتانسیل بالای نهفته در این بافتها و مزیت آن نسبت به دیگر گزینه های توسعه شهری و تامین مسکن می باشد.
دلایل زیادی وجود دارد که مردم ترجیح میدهند منازل خود را در این بافتها، نوسازی نکنند. نوسازی و بهسازی این نوع بافتها، توجه و اهتمام ویژه دولت و شهرداریها و همکاری مردم را میطلبد.
پیرامون این مسئله به صحبت با بهرامی کارشناس بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی در خصوص جمعیتی که در مساحت بافت فرسوده شیراز است پرداخته ایم.
بنا به گفته های این مقام مسئول در سطح کشور 166 هکتار بافت ناکارآمد وجود دارد که از آن میزان 5300 هکتار در استان فارس و 1800 هکتار مختص به شهر شیراز است که از این حیث شرایط مطلوبی را دارا نمی باشیم لذا می بایست اقداماتی صورت پذیرد که شرایط زیست پذیری در آنجا وجود داشته باشد.
او گفته است از این میزان ذکر شده 386 هکتار بافت تاریخی در بافت فرسوده قرار دارد.
بهرامی گفته است بافتهای فرسوده شهری، محلات فرسودهای در فضای شهری است که مسائل و پیچیدگیهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و شیوه خود را دارد.
این محلات و بافتها از یک سو دارای ریشههای سکونتی ارزشمند با غنای فرهنگی، اجتماعی و معماری است و از طرف دیگر به جهت فرسودگی شدید، نبود دسترسی مناسب به خدمات شهری و بهداشتی، وجود مشکلات اجتماعی و امنیتی و آسیبپذیری به ویژه پلاک های مسکونی در کمترین کیفیت ساخت و دارای مشکلات رو بنایی و زیر ساختی هستند.
بهرامی ازسری ضوابط کالبدی تشویقی در نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری
توسط دولت در ارتباط با بهبود کیفیت زندگی و بهبود وضعیت کالبدی این محلات صورت پذیرفته به اعطای دو طبقه تشویقی نسبت به تراکم طرح مصوب و تخفیف عوارض در اضافه بنا اشاره کرد.
بهرامی در ارتباط با تسهیلات در نظرگرفته در این راستا گفت میزان این تسهیلات در کلانشهرها 400 میلیون و سایر شهر ها 350 میلیون تومان است که این تسهیلات با نرخ سود مشارکت 9 درصد با بازپرداخت 10 ساله می باشد.
بهرامی بیان داشت بافت های فرهنگی و تاریخی جز بافت های ناکارامد محسوب می شوند و در طرح توسعه حرم شاه چراغ ساکنین آن نواحی از تسهیلات 600 میلیون تومانی برخوردار خواهند شد.
متقاضیان با مراجعه به درگاه ملی مجوز ها به نشانی fasiliti.udrc.ir اقدام به ثبت نام نموده و توسط شرکت بازآفرینی ایران پالایش و به بانک مسکن معرفی می شوند.علاوه بر آن با مراجعه حضوری کارشناسان مربوطه پاسخگو و راهنمایی های لازم را خواهند داشت.
بنا به گفته بهرامی تسهیلات به ساکنین خارج از بافت تعلق نخواهد گرفت.