آشنایی با مباحثی نو در فلسفه دین، مطالعات دین و جامعهشناسی
شیراز تحلیل – کتاب دین نمرده است؛ از تازههای نشر در اسفند ماه سال 1400 است که توسط انتشارات طرح نو به چاپ رسیده است. عنوان این کتاب توجه هر مخاطب اهل کتابی را به خود جلب میکند. نویسندگان این کتاب مایکل امرسون، ویلیام میرولا و سوزان موهانان سه تن از جامعهشناسان ِ دین در دانشگاههای ایالات متحدهاند؛ که هدف و انگیزه ابتدایی آنها از نوشتن این کتاب چاپ یک کتاب درسی در زمینه جامعهشناسی دین است تا با زبانی ساده و همه فهم موضوعات بهروزِ جامعهشناسی دین به علاقهمندان معرفی کنند. ماهیت آموزشی این کتاب در تمام 14 فصل این کتاب کاملاً مشهود است. خواننده با مطالعۀ هر فصل احساس میکند که سر کلاس جامعهشناسی دین نشسته است و نویسنده شبیه به یک استاد با خواننده در حال گفتگو است. این یکی از نقاط قوت این کتاب برای علاقهمندان است. در تمام فصلها نویسندگان سئوالاتی از مخاطب میپرسند و از آنها میخواهند که در کادر مشخص شدهای پاسخ خود را بنویسند.
نویسندگان این کتاب دین را نیروی قدرتمند در جهان امروز میدانند. آنها برخلاف نظریهپردازان کلاسیک سکولاریسم که باور به حاشیهای شدن دین داشتند، دین را قدرتی فراگیر در سراسر جهان میدانند. آن را پدیدهای میدانند که رفتار انسانها را شکل میدهد و حتی تعیین میکند جایگاهشان در عالم چگونه است. البته آنها در فصل اول تکلیف خودشان را با مفهوم دین و تعریف دین روشن میکنند و بعد بر اساس آن تعریف به موضوعات مرتبط در فصلهای بعد میپردازند.
هر فصل این کتاب به یک موضوع جدید در جامعهشناسی دین اختصاص دارد که با عناوینی جذاب و تعدادی سئوال شروع میشود. بسیاری از مسائلی که در این کتاب به آنها پرداخته شده است؛ در زبان فارسی تازگی بسیاری دارد. همچنین تمام موضوعات با مثالهایی جذاب توضیح داده شده است. مترجمین ( احسان حمیدی زاده و علی روحانی) این کتاب هم تلاش کردند که روانی متن را در ترجمه خود بازنمایی کنند و مثالها را تا جایی که امانت داری به متن اجازه میدهد برای مخاطب فارسیزبان قابل فهم کنند.
این کتاب اگرچه کتابی درسی در جامعهشناسی دین است، اما متن کتاب و موضوعهای مطرح شده در آن برای تمام کتابخوانها به ویژه خوانندگانی که به مباحث فلسفه دین، مطالعات دین و جامعهشناسی علاقهمند هستند؛ میتواند مفید باشد و آنها را با مباحثی نو درباره اهمیت اجتماعی دین آشنا کنند.