شیراز تحلیل – بهزاد معمارزاده: در مورد نان صنعتی و سنتی باید تصمیمات پا به پای هم اتخاذ شود. اگر قرار است یارانهای به نان صنف و صنعت داده نشود باید در مورد نانهای سنتی نیز این شیوه اعمال شود. اکنون قیمت نان فانتزی کوچک 10 هزار تومان و یک نان بربری 2 هزار و 500 تومان است که به معنای افزایش 4 برابری است.
75 درصد از فروش کارخانجات آرد به نانواییهای صنعتی کاهش یافت
معمارزاده در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند نان صنعتی خریداران خاص خود را دارد و با افزایش قیمت هم از مصرف آنان کم نمیشود، خاطرنشان کرد: ما خود یکی از تامینکنندگان اصلی نانهای حجیم و نیمه حجیم هستیم و پس از آزادسازی فروش آرد ما به آنها به میزان 25 درصد فروش سابق است که دو دلیل دارد که اولین دلیل گرانی آرد و دومین گرانشدن محصولات تولیدی آنها و نبود تقاضا در بازار است.
نشت آرد نانوانیهای سنتی به صنعتی
وی افزود: واحدهای نان صنعتی ممکن است از نشت آرد واحدهای سنتی استفاده کنند به این معنا که واحدهای نانوایی سنتی بخشی از آرد خود را به آنها بفروشند.
عضو انجمن آرد اظهار کرد: اکنون واحدهای نان صنعتی هر کیسه آرد را از کارخانجات آرد 620 هزار تومان خریداری میکند اما همین کیسه آرد به نانواییهای سنتی 30 هزار تومان فروخته میشود و در بازار آزاد تا کیسهای 320 هزار تومان وجود دارد که نشاندهنده نشت آرد نان سنتی به صنعتی و بازار آزاد است.
سختترین بازرسیها هم نمیتواند مانع تخلفات شود
وی درباره نقش بازرسیها در جلوگیری از نشست آرد اظهار کرد: سختترین بازرسیها نیز نقشی در کنترل تخلفات ندارد. باید اساس کار درست باشد و هر دو بخش در یک فضای عادلانه و برابر با هم رقابت کنند.
کارت نان با کرامت مردم سازگار نیست
معمارزاده عنوان کرد: کارت یارانه نان نیز اکنون مطرح شده اما چندان با کرامت مردم همخوان نیست اما در شرایط کنونی چارهای جز آن نیست. مشکل اصلی کنونی، قیمت بالای خرید تضمینی گندم از کشاورزان است که موجب افزایش قیمت بالای آرد میشود.
آرد نان صنعتی از 1700 تومان به 16 هزار تومان رسیده است
وی ادامه داد: در گذشته نانهای صنعتی و حجیم آرد را از کارخانجات آرد کیلویی 1700 تومان خریداری میکردند اما اکنون 16 هزار تومان خریداری میکنند که عدد بالایی است. اگر گندم را روی کیلویی 8 هزار تومان نگه میداشتند به نظر میرسید که کار دولت در انجام این کار درستتری بود.
در تصمیمگیریهای اقتصادی بخش خصوصی را به بازی نمیگیرند
عضو انجمن آرد با انتقاد از عدم مشورت و همفکری با تشکلهای بخش خصوصی در اتخاذ تصمیمهای مهم اقتصادی اظهار کرد: این ضعف در دولت اخیر و گذشته وجود داشته که تصمیمهای مهم با استفاده از نظرات کارشناسان دولت گرفته میشود اما کارشناسان مجری مانند انجمنها، کانونها و متخصصان بخش به مشورت گرفته نمیشوند و وقتی در عمل انجامشده قرار میگیرند تازه به آنها میگویند، بهترین راهکار چیست.
وی تصریح کرد : آقای رئیسی هم ازنظرات کسانی که از اجداد پیشین خود سابقه فعالیت در این صنف را داشتهاند همفکری نخواستند. این درحالی است که اعضای صنف آرد و نان دوران جنگ، پس از جنگ و حتی پیش از انقلاب یا بیگندمی را تجربه کردهاند و نتیجه این عدم همفکری وضعیت کنونی است.
نرخ خرید تضمینی گندم بالا است
وی درباره انتقاداتی که به نرخ خرید تضمینی گندم مطرح میشود و رقم واقعی آن را بالاتر میدانند، تصریح کرد: این عدد واقعی نبوده و قیمت جهانی گندم 410 یورو است که بر اساس نرخ نیمایی کشور حدود 11 هزارتومان است. البته تحویل در بنادر است و این در حالی است که هنوز بسیاری از اقلامی که کشاورزان برای تولید گندم استفاده میکنند مانند گازوئیل و سوخت یارانهای است.
معمارزاده عنوان کرد: به خاطر یک و نیم میلیون نفر کشاورز حدود 85 میلیون مصرفکننده را به زحمت انداختهایم. در این میان برخی از نمایندگان مجلس به دلیل شرایط حوزه انتخابیه خود از کشاورزان دفاع بیدلیل میکنند و وزارت جهاد کشاورزی نیز نرخ بسیار بالایی را برای خرید تضمینی گندم تعیین کرده اما با این وجود بازهم انتقاداتی به نرخ گندم وجود دارد.
برای قاچاق 3 میلیون تن آرد به 150 هزار تریلی نیاز است
وی با بیان اینکه حجم قاچاق آرد آنگونه که برخی از رسانهها به آن پرداختهاند نیست، اظهار کرد: در حالی که رقم قاچاق آرد کشور حدود 2 تا 3 میلیون تن اعلام میشود برای حمل آن نیاز به 150 هزار تریلی خواهد بود که چنین چیزی امکانپذیر نیست اما جابهجایی آرد میان نانواییها یا مصارف خارج از نان برای میزان محدودی امکانپذیر است.