شیراز تحلیل – صد و هفتاد و هفتمین نشست هیأت مدیره مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز در حالی برگزار شد که در این نشست، اعضای هیأت مدیره به پارهای از دردلهای خود در حوزه «کتاب و کتابخوانی» پرداختند.
به نقل از روابط عمومی مجمع خیرین شهرساز و فرهنگ ساز شیراز،در نشست یاد شده که در محل کتابخانه عمومی شهید آیتاله دستغیب و با حضور مدیرکل کتابخانههای عمومی برگزار شد، سید عبدالرضا دستغیب مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز با ابراز نگرانی از سرانه پایین مطالعه در جامعه تأکید کرد: وقتی سرانه مطالعه 5 دقیقه در روز است نمیتوان انتظار تحول در مسایل فرهنگی و اجتماعی را داشت.
او در همین رهگذر با اشاره به اینکه مهمترین دستگاهی که میتواند این سرانه مطالعه را در جامعه بالا ببرد آموزش و پرورش است، تصریح کرد: در این زمینه این پرسش مطرح میشود که ما چقدر توانستیم در مدارس، حسینیهها، مساجد و ادارات کتابخانه ایجاد کنیم تا سرانه مطالعه در جامعه افزایش یابد؟
مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز یادآور شد: برای مطالعه، نیازمند یک بسیج عمومی هستیم و اگر این اتفاق بیفتد، آن وقت میتوان امید داشت که فرهنگ کتابخوانی به جایی مطلوب خواهد رسید.
دستغیب از سوی دیگر به نقش دولت در حوزه کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: وقتی برای معیشت مردم یارانه پرداخت می شود ، برای حیات فکریشان هم باید یارانه پرداخت شود.
او از سوی دیگر با تأکید بر لزوم همافزایی بین نهادها و دستگاههای فرهنگی در جهت پرهیز از موازیکاری و کارهای جزیرهای یادآور شد: در یک مقطع زمانی و به دلیل همین همافزاییها، شیراز به عنوان «پایتخت کتاب کشور» انتخاب شد.
دستغیب همچنین به عملکرد مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز در حوزه کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و اهدا بیش از 131 هزار جلد کتاب از سوی مردم در جهت امانت دوباره به شهروندان در سرای فرهنگ مهربانی و سرای یار مهربان و در همین راستا در یازده مرحله طرح پیوند با کتاب 15 هزار 600 جلد کتاب به شکل رایگان و امانتی بین مردم توزیع شده و اهدای 15 هزار جلد کتاب به زندانهای استان فارس و راهاندازی 2 سرای «یار مهربان» در دو پایانه مسافربری نمازی و شهید دستغیب را از جمله این اقدامات برشمرد.
کتابخانه مرکزی شیراز نیازمند مطالبه عمومی است
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس اعلام کرد که از 43 پروژه فعال کنونی استان در حوزه کتاب و کتابخوانی، 13 پروژه خیرساز است.
محمدحسین فیروزی در نشست یاد شده تأکید کرد: همه این پروژهها با 50 میلیارد تومان تکمیل میشود اما با تنگنای تأمین بودجه مواجه هستیم.
او در همین رهگذر گفت: هماکنون 12 کتابخانه بزرگمقیاس در مقیاس کتابخانه عمومی شهید دستغیب در استان فارس در حال نهایی شدن است که 7 مورد از این تعداد در کلانشهر شیراز است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس افزود: به زودی پروژههای یاد شده با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد به بهرهبرداری خواهد رسید.
فیروزی همچنین در خلال سخنان خود از راهاندازی 16 کتابخانه فعال در زندانهای استان، جذب استخدامی 12 کتابدار جدید و پیگیری انجمن خیرین کتابخانهساز خبر داد و تأکید کرد: ساخت کتابخانه مرکزی شیراز نیازمند مطالبه عمومی است.
مهمترین مؤلفه در کشور ما جزو اولویتها نیست
نایب رئیس مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز با ابراز نگرانی از اینکه آموزش و پرورش در کشور هیچگاه در اولویت نبوده است، تأکید کرد: مهمترین مؤلفه در کشور ما جزو اولویتها نیست.
عبدالمحمد طاهری تصریح کرد: ما برای تحقق آرمانهایمان در زمینه کتاب، استراتژی نداریم و وقتی از استراتژی سخن میگوییم، اولین شرط آن منابع مالی است.
97 درصد فارس کتاب نمیخوانند
محمد فرخزاده عضو هیأت مدیره مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز گفت: آمارها نشان میدهد که 97 درصد جمعیت استان فارس اهل کتاب و کتابخوانی نیستند و فقط همین یک آمار نشان میدهد که چقدر باید تلاش مضاعف کنیم تا این آمار تغییر کند.
او از سوی دیگر، برنامههای آموزش و پرورش و صدا و سیما را فاقد بهرهوری و بازخورد لازم در حوزه ترویج و ارتقاء فرهنگ کتاب و کتابخوانی دانست.
پُز فرهنگی میدهیم!
سیروس پاکفطرت عضو هیأت مدیره مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز با اشاره به اینکه ساختمان اداره کل کتابخانههای عمومی فارس در شأن استان فارس و شهر شیراز نیست، گفت: من به عنوان یک شهروند شیرازی، در این زمینه خجالت میکشم.
او با تأکید بر اینکه امروز پُز فرهنگی در کشور میدهیم اما یک مکان مناسب نداریم، تصریح کرد: برخی استانها که وسعتشان از شهر شیراز هم کمتر است کتابخانههای بزرگ مرکزی دارند اما در شیراز وجود ندارد.
شایان ذکر است در نشست یاد شده، غلامرضا افسری دیگر عضو هیأت مدیره خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز در سخنانی تأکید کرد که صدا و سیما باید به کارهای غنی فرهنگی بپردازد.