از درختانی سخن می گوییم که هر سال برای جلوگیری از برخورد شاخه های سر به آسمان ساییده آنها با سیم ها و خطوط برق، به اصطلاح، هرس می شوند؛ اما درواقع به درختانی سر بریده بدل می شوند که دیگر قامت افراشته ندارند و نخواهند داشت.
کارشناسان فضای سبز شهری در شهرداری شیراز معتقدند اینگونه هرس درختان به هیچ وجه اصولی نیست. روح الله مظفری، رییس سازمان سیما منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز درباره این موضوع با شیراز تحلیل گفتوگویی اختصاصی داشت. او در این گفتوگو بر غیر اصولی و حتی غیر قانونی بودن این اقدام اداره برق تاکید می کند و می افزاید: در مدت اخیر شاهد قطع شدن سر سروها در بلوار چمران بوده ایم.
روح الله مظفری می افزاید که قطع کردن سر سرو از رشد عمودی آن جلوگیری می کند و سروناز و سرو شیراز با توپیشکل شدن، هویت خود را از دست می دهد و به این ترتیب نمادذجاندار و قدیمی شیراز از فضای شهری حذف می شود.
او معتقد است هیج مستند قانونی برای این اقدام اداره برق وجود ندارد و شبکه های انتقال باید به صورت زمینی اجرا شوند.
مظفری همچنین از نامه نگاری ها و پیگیری های سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شیراز با اداره برق خبر داد و گفت اداره حقوقی این سازمان موضوع را دنبال می کند.
رئیس سازمان سیما منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز با اشاره به اینکه اداره برق اعلام کرده با اجازه وزارت نیرو اقدام به قطع سر درختان می کند، بیان میکند: وزارت نیرو تنها می تواند درباره دارایی های خود اجاره صادر کند و طبعیتا درختان خیابان های سطح شهر جز اموال این وراتخانه نیست.
شیراز تحلیل این موضوع را با رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر شیراز نیز در میان گذاشته است. مسعود زارعی با تاکید بر اهمیت حفظ زیبایی منظر شهری و همچنین حفاظت از درختان شیراز این موضوع را یکی از مشکلات حوزه شهری دانسته و می افزاید: کمیسیون خدمات شهری از این پیشنهاد شیراز تحلیل استقبال کرده و در نخستین جلسه این کمیسیون در سال ۱۴۰۱ به بررسی آن خواهد پرداخت.
با این حال ، یکی از کارشناسان حوزه برق در گفتگو با شیراز تحلیل میگوید: سازمان توانیر دستورالعملی برای هرس درختان تهیه کرده و در اختیار شرکت های توزیع برق قرار داده است. او معتقد است همان دستورالعمل هم به گونه ای است که امکان اجرای دقیق آن وجود ندارد و در واقع شرایط، اجازه اجرایی شدن آن را نمی دهد.
شاه نظر معتقد است امکان اجرای زمینی خطوط انتقال برق وجود دارد اما این اقدام نیازمند وجود شرایط ویژه ای است.
این کارشناس حوزه برق در پاسخ به این سوال که آیا ولتاژهای برق شهری موجود در شیراز مکان انتقال زمینی را برای شرکت توزیع فراهم می کند با خیر، پاسخ میدهد که ولتاژها دستههای مختلفی دارند و و ولتاژهای استفاده شده در خطوط انتقال شهری، به طور کلی ۱۱، ۲۲ و ۳۳ هزار ولت است؛ اما در شیراز برق شهری ۳۳ هزار ولتی وجود ندارد و امکان انتقال زمینی ولتاژهای موجود نیز از طریق کانال های مخصوص و پست های زمینی وجود دارد.
وی با اشاره به قوانین انتقال خطوط برق اظهار می کند که وقتی انتقال به صورت هوایی نجام می شود باید حریم رعایت شود و دلیل هرس درختان و سربریده شدن آنها این مسئله است، درواقع از منظر اداره برق، برخورد سیم ها با شاخه های درختان سبب جریان یافتن آن در درخت و ایجاد خطر برق گرفتگی برای عابران و کارگران فضای سبز و اداره برق میشود.
پیش از این در دوره های مختلف شورا سخن از ایجاد شبکه یکپارچه زیرزمینی برای انتقال تاسیسات مختف شهری به میان آمده بود چرا که همواره در اجرای پروژه های شهری یکی از مشکلات اصلی از نظر هزینه و زمان بوده اما اجرایی شدن این طرح هزینه هنگفتی خواهد داشت و اما و اگرهای فراوانی مانع تحقق آن شده است.
موضوع قطع بی حساب و کتاب درختان آن هم در شیراز می تواند با تغییر خط انتقال برق از هوایی به زمینی، دست کم در بعضی خیابان های مهم و تاریخی، می تواند اقدامی اثربخش برای حفظ زیبایی بصری شهر و هویت سر سبز شیراز باشد.