شیراز تحلیل – هفته ملی «سلامت بانوان ایران» (سبا) همه ساله در هفته پایانی مهر و با هدف اطلاع رسانی و حساس سازی گروه های مختلف جامعه در خصوص اولویت های سلامت زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور، برگزار می شود.
خانواده به عنوان مهم ترین و بنیادی ترین نهاد اجتماعی در شکل گیری شخصیت افراد و در نتیجه دوام و بقای جامعه ای سالم و پویا نقش بسزایی دارد. نخستین شرط داشتن چنین جامعه ای، پایداری و تحکیم خانواده است که در آن زنان با مدیریت و برنامه ریزی صحیح در مسیر سلامت و پویایی خانواده می توانند در رشد و کمال افراد و در نتیجه سلامت و سعادت جامعه نقش آفرینی کنند.
این رو می طلبد بانوان که حدود نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند، از لحاظ جسمی، روحی و روانی، عاطفی، اجتماعی و معنوی در سلامت باشند.
امروزه زنان علاوه بر تربیت اجتماعی فرزندان و مدیریت خانواده، در تمامی مراکز اقتصادی، علمی و فرهنگی حضوری فعال و اثرگذار دارند و بار مسوولیت های اجتماعی را در کنار فعالیت های خانوادگی به دوش می کشند. آنان با ایفاگری نقش زنانه و مادرانه خود در کنار یکدیگر و به شکل صحیح، به برقراری امنیت جسم و سلامت روان و در کل ایجاد سبک زندگی سالم خانواده همت می گمارند. بنابراین حضور فعال و عملکرد صحیح زنان توانمند در توسعه و رشد یافتگی جامعه بسیار موثر است.
برای حفظ سلامت بهینه و مراقبت از این گروه درخور ستایش، ارایه آگاهی و دانش کافی و فراهم آوردن بستر دستیابی به سلامت مناسب، مستلزم ارتقای سواد سلامت در تمام زمینه ها به ویژه تجربه بارداری و زایمان خوشایند و به دنبال آن ترویج فرزندآوری، کسب مهارت های صحیح فرزندپروری، ارتباط مناسب با فرزندان و تعلیم و تربیت شایسته آنان، مهارت افزایی در روابط بین همسری قبل و پس از تولد فرزندان، کسب تجربه مادری همزمان با اشتغال رضایت بخش، ضرورت انجام خودمراقبتی و پیشگیری از بیماری های مزمن از جمله سرطان های شایع زنان، انتخاب سبک زندگی سالم برای جهت پیشگیری از سالمندی و سالخوردگی معیوب است.
دکتر «پروین یدالهی»، عضو هیات علمی گروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س)