شیراز تحلیل – طی سال گذشته بیش از هزار و ۵۰۰ نفر در فارس براثر تصادف جان باخته و بیش از ۲۳ هزار نفر نیز مصدوم شدند که این آمار منجر به حفظ جایگاه صدرنشینی چندین ساله این استان در حوادث ترافیکی شد.جایگاهی که نم یتوان به آن افتخار کرد.
فارس با دارا بودن حدود ۲۱ هزار کیلومتر راه اصلی، فرعی و بزرگراهی، بیشترین طول راههای کشور را به خود اختصاص داده و به گفته برخی کارشناسان امر این مساله از دلایل بالا بودن آمار حوادث جادهای در این استان و صدرنشینی فارس بر جدول حوادث ترافیکی کشور است.
آمار واقعی باید مبتنی بر همه شاخص ها باشد
مسئولان این استان و خصوصا استاندار فارس همواره طی سالهای اخیر اعلام کرده اند که مقایسه آمار تصادفات کشور با احتساب طول جاده ها و محورهای مواصلاتی انجام شود و اینکه نباید آمار فارس با بیشترین تعداد شهرستان و تقسیمات کشوری و بالاترین میزان راه ها و جاده ها با استانهای کوچک تر مقایسه شود.
این نوع نگرش هنوز در اعلام آمار سالیانه کشته و مصدومین حوادث ترافیکی لحاظ نشده و به همین دلیل هنوز فارس با گستردگی زیاد جغرافیایی و … در صدر آمار سالانه تصادفات قرار دارد و با این وجود بحث کاهش این حوادث و آسیبهای آن یکی از اصلی ترین دغدغههای مسئولان به شمار میرود.
در بحث توجه دولت سیزدهم به حوزه راههای استان همین بس که در جریان نخستین سفر استانی آیتالله رئیسی به فارس در مهرماه ۱۴۰۰ موضوع تامین اعتبار و تکمیل آزادراه شیراز -اصفهان، تسریع در تکمیل کمربندی شمال شرق شیراز، تکمیل بزرگراه دشت ارژن – قائمیه (تنگ ابوالحیات)، تکمیل ۵۰ کیلومتر از محور جهرم – لار، احداث باند دوم محور کوار – فیروزآباد – جم، تکمیل ۱۰ کیلومتر از بزرگراه نیریز – قطرویه (گردنه لایرز)، تکمیل ۱۶ کیلومتر از بزرگراه فسا، داراب، کهگم، تکمیل پنج کیلومتر از محور مرودشت -درودزن، بهسازی هشت کیلومتر از جاده قدیم فسا – داراب، تکمیل ۹ کیلومتر از محور لار – بستک و تکمیل ۶ کیلومتر از قطعه یک باند دوم بابامیدان – گچساران به عنوان رهاورد این سفر به تصویب رسید.
مدیرکل پزشکی قانونی استان فارس با بیان اینکه ۲۳ هزار و ۶۶۱ نفر در سال گذشته در فارس براثر تصادف مصدوم شدند،گفت: مقایسه آمار سال ۱۴۰۱ با سال ۱۴۰۰ نشان از رشد ۱۲ و ۹ دهم درصدی تعداد مصدومین تصادفات در این استان طی سال گذشته دارد.
علیرضا درودچی،افزود: در سال ۱۴۰۰ مجموعا ۲۰ هزار و ۹۶۰ نفر براثر تصادف در این استان مصدوم شدند.
وی ادامه داد: آمار مصدومین فارس در سال ۱۴۰۱ تعداد ۲۳ هزار و ۶۶۱ نفر است.
مدیرکل پزشکی قانونی استان فارس در پایان عنوان کرد: مقایسه آمار مصدومین تصادفات سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ نشان از رشد ۱۲.۹ درصدی تعداد مصدومین این استان در سال گذشته دارد.
وی در ادامه گفت: در سال گذشته یک هزار و ۵۶۵ نفر در پی حوادث جادهای این استان جان باختهاند که این آمار، رتبه اول فوتیهای استان فارس در کشور را نشان میدهد.
وی تعداد قربانیان تصادفات حوزه درون شهری در یکسال گذشته را ۳۸۵ مورد عنوان کرد و افزود: در حوزه تصادفات برون شهری نیز هزار و ۸۰ نفر از هم وطنانمان بر اثر تصادفات در جاده های فارس جان باخته اند که بیشترین آمار کشته ها نیز به تصادفات حوزه برون شهری اختصاص دارد.
مدیرکل پزشکی قانونی استان فارس، تعداد کشته شدگان تصادفات راههای روستایی این استان را ۱۰۰ نفر اعلام کرد و گفت: کمترین آمار جانباختگان تصادفات به راههای روستایی و فرعی اختصاص دارد.
او با تفکیک جنسیتی قربانیان تصادفات جاده ای در فارس، بیان داشت: در حوادث و سوانح جاده ای یکسال گذشته در استان فارس یک هزار و ۲۴۷ نفر مرد جان باخته اند که نشان می دهد بیشترین قربانیان تصادفات منجر به فوت این استان از جامعه مردان بوده است.
درودچی، تعداد جانباختگان زن در تصادفات فارس را هم ۳۱۸ نفر و افراد زیر ۱۸ سال را ۲۳۹ نفر دانست و اظهار کرد: میانگین سنی ۷۰۰ نفر از قربانیان تصادفات فارس بین ۱۸ تا ۴۰ بوده است.
وی در پایان گفت: ۶۲۷ نفر از فوتی های تصادفات سال گذشته در فارس بالای ۴۰ سال سن داشته اند.
رئیس اداره عملیات پلیس راه فارس بیشترین علت وقوع حوادث جادهای در محورهای استان طی ماه های اخیر را عدم توجه به جلو، تخطی از سرعت مطمئنه و تجاوز به چپ عنوان کرد.
سرهنگ علی اصغر همایون پور افزود: در بحث تعداد تصادفات جادهای شرایط در استان فارس مطلوب نیست که فراوانی ناهنجاری های ترافیکی در این زمینه اثرگذار است.
بیشترین سهم اعتبارات عمرانی فارس مربوط به حوزه راه
معاون هماهنگی امور عمرانی فارس نیز با اشاره به اینکه بیشترین سهم اعتبارات عمرانی سال گذشته استان به راه های این استان اختصاص یافته است، گفت: در حوزه راهها نیز سهم نقاط حادثه خیز از این اعتبارات بیش از سایر بخش ها بود.
محمود رضایی کوچی افزود: طی حدود یک و نیم سال گذشته شاهد فعالیتهای عمرانی متعددی در حوزه راههای استان بودیم و چندین پروژه از جمله محور دشت ارژن – ابوالحیات، گردنه لایرز در محور نی ریز، بزرگراه شیراز- کوار- فیروزآباد، بخشی از بزرگراه جهرم- لار و بزرگراه فسا – داراب – کهگم بخش هایی از آنها به طور کامل به بهره برداری رسید و علاوه بر این عملیات اجرایی بسیاری از راههای روستایی نیز پایان یافت.
وی ادامه داد: در حوزه آزادراه نیز آزادراه شیراز – اصفهان به عنوان بزرگترین پروژه عمرانی حال حاضر کشور در حوزه آزادراهی با بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتباری که تاکنون هزینه شده مراحل پایانی را طی می کند و پیش بینی می شود که فاز نخست آن در سفر دوم استانی رییس جمهور به فارس مورد بهره برداری قرار گیرد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار فارس بیان کرد: یکی از محورهایی که با توجه به شرایط خاص آن حوادث ترافیکی متعددی در آن روی می داد کمربندی شیراز بود که تاکنون اصلاحات زیادی در آن انجام شده و امیدواریم با تقسیم مسئولیت ساماندهی آن بین شهرداری شیراز و اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان، مشکلات این محور به سرعت رفع شود.
رضایی گفت: یک پروژه مهم آزادراهی دیگر که اجرای آن در دستور کار قرار گرفته، آزادراه شیراز – بوشهر است که با توجه به تفاهمنامه منعقد شده بین وزارت راه و شهرسازی، وزارت نفت و بخش خصوصی به زودی شاهد آغاز عملیات اجرایی آن خواهیم بود.
وی افزود: البته در حوادث و تصادفات جادهای نقش عامل انسانی بسیار تاثیرگذار است که در این حوزه نیز باید با فعالیتهای فرهنگی و همچنین تشدید نظارتها به کاهش حوادث کمک کرد.