شیراز تحلیل – سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای کاغذسازی زاگرس مصوب شد که قسط اول آن نیز پرداخت شده است، اما این اعتبار برای تولید کاغذ تحریر کافی نیست و تولید این کالای استراتژیک به راهاندازی فاز دوم موکول شده است.
به گزارش شیراز تحلیل خبرگزاری فارس از شیراز نوشت؛سفر استانی دو سال پیش ریاست جمهوری به استان فارس سبب شد پرونده بسیاری از طرح های بر زمین مانده استان بار دیگر بر میز مسئولان قرار بگیرد که سهم صنعت از همه پر رنگ تر بود و با بازدید سرزده رئیسجمهور از کارخانجات تعطیل در صدر اخبار قرار گرفت، کاغذ سازی زاگرس از مهمترین واحدهای تولیدی بود که راهاندازی آن مورد تاکید واقع شد.
این کارخانه که اکنون دیگر 18 سال از ثبت و آغاز عملیات احداث آن می گذرد با مجهز شدن به دستگاههای به روز تولید در صنعت کاغذ از مهمترین امیدهای کشور برای پایان دادن به بحران کاغذ تحریر است.
این طوری نمیشود
سالهاست رهبر انقلاب خودکفایی در تولید کاغذ را مطالبه میکنند، ایشان پس از بازدید از نمایشگاه کتاب در سال ۹۱ بر تولید کاغذ در داخل کشور تأکید کردند.
این مطالبه رهبر انقلاب در سالهای بعد نیز ادامه یافت، ایشان در سال ۹۷ نیز در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب فرمودند: «راههای خودکفایی{کاغذ} جلوی رویمان باز است…وزیر صنعت شخص اجرایی و پیگیری است…{بعد رو به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فرمودند}جلسه بگذارید و این مسأله را حل کنید… باید مسألهی کاغذ را حل کنید، اینطوری نمیشود…» مقام معظم رهبری در اردیبهشت ماه سال جاری هم پس از بازدید از نمایشگاه سی و چهارم در گفتگو با ناشران بر تهیه کتاب از کاغذ ایرانی تأکید داشتند.
تغییر مداوم ارقام تسهیلات
کاغذ کالایی استراتژیک است و وابستگی به واردات در این موضوع از چالشهای مهمی است که کشور با آن روبرو است و پایان دادن به آن در برنامههای دولت قرار دارد.
بازدید وزیر ارشاد در مهرماه سال گذشته و همچنین سخنان وی در دهم اسفند سال گذشته مبنی بر اینکه برای کاغذ زاگرس فارس برنامههای ویژهای در دستور کار است و تا نیمه اول سال آینده این کارخانه به چرخه تولید خواهد آمد انجام شد.
وی اظهار داشت: امیدواریم شرایط به گونهای فراهم شود که بتوانیم علاوه بر تامین نیازهای کاغذ داخل، بستر صادرات کاغذ به کشورهای همسایه را از طریق تولیدات کشور فراهم کنیم.
این سخنان امیدواری برای تولید کاغذ تحریر را افزایش داد، با این وجود عدم تامین منابع مالی سبب شد تولید کاغذ تحریر به فاز دو موکول شود و کارخانه با تولید کاغذ کرافت کار خود را آغاز کند.
شاید یکی از اصلیترین موانع پیش روی آغاز فعالیت کارخانه، تغییر مداوم مبلغ تسهیلات مورد نیاز از سوی مالک باشد. در حالی که در حضور رییسجمهور مطالبه صد میلیارد تومان وجود داشت، اما پس از پایان سفر اعتبار مورد نیاز بیش از هزار میلیارد تومان اعلام شد که فراتر از سقف بانکهای عامل استان است.
فاز اول کاغذ کرافت است/ ۳۰ میلیارد قسط اول پرداخت شد
حمیدرضا ایزدی، رئیس سازمان صمت استان فارس گفت: مالک کارخانه کاغذسازی زاگرس در سفر رئیس جمهور اعلام کرد صد میلیارد تومان برای راهاندازی کارخانه تسهیلات نیاز است اما هنگام ارایه طرح، درخواست بیش از هزار میلیارد تومان داشت که برای بانک صنعت و معدن به عنوان بانک عامل، پرداخت این میزان تسهیلات مقدور نبود.
وی افزود: تلاش شد با ایجاد کنسرسیوم این مبلغ تامین شود، این موضوع توسط بانک صنعت و معدن خیلی پیگیری شد تا بانک تجارت هم شرکت کند و از بانک مرکزی هم استعلام شد، اما پروسه طولانی شد، البته مالک هم سر موقع مدارک و مستندات را ارائه نمی داد.
ایزدی اعلام کرد: نهایتا خود مدیران کارخانه به این نتیجه رسیدند که فاز کاغذ کرافت را راه اندازی کنند که چهارصد میلیارد مصوب شد و 30 میلیارد تومان در قسط اول پرداخت شد. باید به همین میزان کار انجام دهد و بعد برای اقساط بعدی اقدام کنند.
پیشرفت فیزیکی کارخانه کاغذسازی زاگرس مطلوب است
رضا رضوی، رئیس بانک صنعت و معدن استان فارس در خصوص پرداخت تسهیلات به کارخانه کاغذسازی زاگرس گفت: دریافت قسط بعدی به پیشرفت فیزیکی کارخانه بستگی دارد و هرچه جلوتر رود به مراحل بعدی دریافت تسهیلات می رسیم.
رضوی افزود: پیشرفت فیزیکی کارخانه مطلوب است و پیش بینی ما این است تا پایان سال تمام می شود و ما میتوانیم فاز اول کارخانه را به بهره برداری برسانیم.
وی تصریح کرد: سقف تسهیلاتی که بانک صنعت و معدن میتواند پرداخت کند، بر اساس نسبت هایی که باید در بانک مرکزی رعایت کند، همین مقدار ۴۰۰ میلیارد تومان است.
اما مدیریت کارخانه در تلاش است از بانک دیگری تسهیلات دریافت کند که در صورت عملی شدن مبلغ مورد نیاز برای راه اندازی کامل کارخانه تأمین خواهد شد.
رضوی در توضیح به نتیجه نرسیدن کنسرسیوم نیز گفت: کنسرسیوم یعنی کل طرح را یکجا دیده شود، یک بانک عاملیت را بپذیرد، چند بانک همراهی کنند. ما تلاش کردیم و اعلام هم کردیم عاملیت را قبول می کنیم اما بانکهای دیگر همراهی نکردند. الان ما فقط فاز اول را که تولید کاغذ کرافت است، پذیرفتیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تسهیلاتی که پیش از این دریافت کرده اند، تسویه شده، گفت: تسهیلاتی که پیش از این دریافت کردند، برای اجرای طرح بود و طرح نیمه تمام مانده، بنابراین هنوز تسویه نشده است. ما الان تسهیلات تکمیلی را پرداخت می کنیم که کارخانه راه بیفتد.
بانکها ترجیح میدهند در املاک و مستغلات سرمایهگذاری کنند تا پرداخت تسهیلات
جعفر قادری، نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه فاز اول کاغذ کرافت است و در فاز دوم قرار است از محل منابع خودش یا منابع بانکی تولید کاغذ تحریر را راه اندازی کند گفت: تسهیلات کامل داده نشد، همین میزان کنونی هم با تأخیر پرداخت شد و در سفر هیئت دولت امکان افتتاح کارخانه وجود ندارد.
قادری تصریح کرد: کار در کارخانه الان دارد پیش می رود اما سیستم بانکی به تعهدات خود عمل نکرد و باعث شدند هم هزینه تولید کننده افزایش پیدا کند، هم منابع مورد نیازش را تأمین نشود، همین مرحله کاغذ کرافت هم حداقل ۶۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد که ۴۰۰ میلیارد بانک میدهد، ۲۰۰ میلیارد را باید خود مالک تامین کند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا بانکها همراهی نمی کنند، گفت: الان بانکها مطالبات زیادی از دولت دارند که داده نمی شود و چون در شرایط تورمی هم قرار داریم، وقتی خود بانکها سپرده را با نرخ ۲۲ درصد جذب می کنند، دلیلی ندارد تسهیلات را با نرخ ۱۸ درصد و کمتر پرداخت کنند، این موضوع سبب شده در شرایط تورمی بیشتر منابع را در خرید املاک و مستغلات هزینه کنند.
به گزارش فارس؛ تولید کاغذ کرافت در کارخانه کاغذسازی زاگرس در حالی پیگیری میشود که به طبق آنچه رییس سندیکای کاغذ در اردیبهشت ماه اعلام کرد کشور در زمینه تولید این کاغذ تقریبا صادر کننده است و نیاز اصلی در موضوع کاغذ تحریر است که در حال حاضر تنها یک کارخانه در شمال کشور با استفاده از خمیر چوب در تولید آن فعال است.