شیراز تحلیل – استقلال وکیل و کانون وکلا به عنوان تضمین کننده ی حقوق شهروندی از حقوق اساسی و بنیادین ملت است
به مناسبت هفتادمین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و گرامی داشت روز وکیل مدافع نشست خبری رئیس کانون وکلای دادگستری فارس و اعضا هیت رئیسه کانون با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد.
در این نشست خبری ابتدا بهنام اکبری رئیس کانون وکلای فارس یکم تا هفتم اسفند ماه، هفته استقلال کانونهای وکلا و وکیل مدافع را به مردم و همکاران وکیل و کارآموزان وکالت، تبریک گفت و تاکید کرد پاسداشت این روز مبارک به مردم از این جهت است که استقلال وکیل و کانون وکلا به عنوان تضمین کننده ی حقوق شهروندی از حقوق اساسی و بنیادین ملت است لذا پاسداشت این روز یعنی پاسداشت حقوق ملت است.
اکبری توضیح داد منظور از استقلال وکیل، استقلال از حاکمیت نیست. مراد از استقلال، استقلال صنفی و حرفه ای وکیل از حاکمیت است؛ به نحوی که در سایه آن مردم بتوانند وکیل مورد نظر خود را آزادانه انتخاب کنند و وکیل دادگستری هم بدون دغدغه و با فراغ بال از حقوق موکل خود دفاع نماید.
او ادامه داد چرا که ممکن است در مواردی حقوق مردم در تعارض با نهادهای حاکمیتی قرار گیرد و اگر وکیل مستقل نباشد، دفاع از حقوق عمومی مردم به مخاطره خواهد افتاد.
اکبری تاکید نمود در توسعه قضایی کشور یکی از شاخص ها تحقق دادرسی عادلانه و منصفانه است که از ارکان اصلی آن استقلال وکیل و کانون وکلا می باشد.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان فارس به اهمیت رسانه ها اشاره کرد و گفت؛رسالت رسانه ها و علی الخصوص صدا و سیما باید دفاع از استقلال وکیل جهت تضمین حقوق مردم و برخورداری ملت از حق دادرسی عادلانه باشد.
وی گفت: در یكسال اخیر1839 مورد مشاوره قضایی در اداره معاضدت به شهروندان و مراجعه كنندگان كانون وكلای استان فارس، 159 مورد وکیل معاضدتی و
1090وكلای تسخیری به دادگستری حوزه فارس معرفی و ارائه شده است.
او همچنین بیان کرد درحال حاضر 4300 كارآموز وكالت و وکیل در استان حضور دارند.
اکبری تاکید کرد:رسانه ها باید تلاش و فرهنگ سازی کنند تا مردم قبل از هر اقدام حقوقی به وکلا مراجعه کنند ضروری است که استفاده از خدمات مشاوره حقوقی و وکالتی وکلای متخصص در جامعه فرهنگساری و نهادینه شود.
هوشیار دبیر هیئت رئیسه کانون وکلا بیان داشت وکلا، آینه تمام نمای رعایت حقوق بشر و آزادیهای بنیادین در یک کشور هستند و حضور مستقل آنها تأییدی است بر رعایت دادرسی عادلانه
او تاکید کرد کانون وکلا یک نهاد خصوصی و سازمان مردم نهاد است و در اداره امور خود نباید دخالت از سوی حاکمیت صورت گیرد. متاسفانه شاهد ان هستیم به اسم نظارت مداخله های نابجایی در امور داخلی کانون صورت می گیرد.
او از مشکلات ناشی از تبصره ماده ۴۸ در روند ثبت وکالت پرونده ها و چالش های آن اینگونه گفت:ضرورت دارد که وکلا نیز آزادانه و فارغ از دغدغة تعلیق، مجازات، محرومیت و طرد از سوی صاحبان قدرت، در انتخاب موکل و گزینش دعاوی اعم از سیاسی، امنیتی، نظامی، کیفری، مدنی و … مجاز باشند اما بر اساس تبصره ماده 48 ایین دادرسی کیفری امکان مداخله وکیل مستقیم در پرونده علاوه بر اینکه در مراحل اولیه بسیار دشوار است این ممنوعیت به ویژه در پرونده های حوادث اخیر جامعه در مرحله حقیقا دادگاه نیز تصدی پیدا کرده است
او ادامه داد شایان ذکر است این ایراد کانون نیست ایراد مصوبه قانونی است که به رغم پیگیری های مکرر تا کنون موفق به اصلاح آن نشده ایم.
فرهنگ مراجعه به وکیل عامل پیشگیری از وقوع جرم و تولید دعاوی هستیم
احمدعبدل پور بازرس کانون وکلای فارس گفت اگر فرهنگ کمک گرفتن از وکیل را توسط کارشناسان، رسانهها و کارآفرینان ترویج کنیم و رسانه ها وکالت ستیز نبوده در سیستم قضایی کشور نیز با انبوه پروندههایی که ناشی از فقدان آگاهی و اطلاعات است مواجه نخواهیم بود چراکه بسیاری از پروندهها در سیستم قضایی کشور ناشی از ناآگاهی و فقدان اطلاعات حقوقی است که این مشکل با مراجعه مردم به وکلا و مشاوران حقوقی قابل حل است.
اودر مورد حق الوکاله ی وکیل و موضوع بالا بودن آن گفت این ادعا خلاف واقع و است واقعیت این است که در بسیاری موارد وکلا با حق الوکاله ای پایین تر از تعرفه فعالیت می کنند
عبدل پور ادامه داد: برابر قانون، حق الوکاله تابع توافق طرفین است و می توانند به بالاتر یا پایین تر از تعرفه توافق کنند. لذا، هر شخص با هر درجه از توان مالی می تواند به وکیل دسترسی داشته باشد و از خدمات وکیل دادگستری استفاده کند.
علی شایان منش نائیب رئیس کانون وکلای فارس به تشریح خدمات کانون و وکلای دادگستری پرداخت و گفت: کانون وکلای فارس به منظور ارائه تصویر درست از جامعه وکلات تلاش برای افزایش آگاهی های حقوقی آحاد مردم با استفاده ااز ظرفیت های فضای مجازی و همچنین ارائه آموزش های شهروندی در مدارس و مراکز آموزش عالی در اولویت های خود قرار داده است.
این مقام مسئول به همکاری بیشتر رسانه ها با کانون وکلای دادگستری در جهت اشاعه فرهنگ وکالت و استفاده مردم از خدمات حقوقی تاکید نمود.